Sander en zijn vriendin besloten samen om te kiezen voor abortus. Bij een kliniek in Utrecht werden ze lastiggevallen door agressieve anti-abortusdemonstranten. Hij vertelt ons hoe ze dat ervaren hebben. “Toen ik het raam opendeed wist ik dat het foute boel was. Ik kreeg direct foldertjes naar binnen gedrukt met nare foto’s van foetussen na een abortus.”

“Het was een jaar geleden. We hadden net besloten om als stel uit elkaar te gaan, toen bleek dat mijn vriendin zwanger was. We hebben het niet aan de grote klok gehangen, en vooral met z’n tweeën besproken. Het uit elkaar gaan was op zich al een hele emotionele beslissing, vooral omdat het vooral van mijn kant kwam. Nu kwam de zwangerschap er nog bij.

Het was de moeilijkste beslissing uit mijn leven. Urenlang spraken we met elkaar. Gaan we samen verder of niet, omwille van het kind? Gaat ze alleen verder met het kind? Of laten we het toch weghalen? Uiteindelijk hebben we samen in goede harmonie voor de laatste optie gekozen. We bespraken het ook met de huisarts, en met de abortusarts in de kliniek. Die hebben ons goed geholpen, maar uiteindelijk was het echt onze keuze, omdat we zo goed samen hebben opgetrokken.

Toen we op de dag zelf eenmaal bij de kliniek aankwamen waren we heel emotioneel. We zaten allebei met tranen in de auto. Daarbij rijd je om er te komen langs allemaal scholen waar je kinderen ziet spelen. Bij de kliniek zelf moet je door een smal poortje om te kunnen parkeren. Hier blokkeerden drie of vier mensen de weg. We dachten dat ze hulp nodig hadden, of iets dergelijks. Maar nee. Ze begonnen op mijn raam te bonken. Op het moment dat ik het raam opendeed wist ik dat het foute boel was, want ik kreeg direct foldertjes naar binnen gedrukt met nare foto’s van foetussen na een abortus. Die heb ik meteen verfrommeld en weggestopt, zodat mijn vriendin dat niet hoefde te zien.

Toen mijn vriendin eenmaal was geholpen in de kliniek, ben ik weer naar buiten gegaan, omdat ik medicijnen moest gaan halen in de buurt. Van alle kanten kregen ik teksten als ‘abortus is moord’ naar me toe geslingerd. Ik ging met ze in discussie en vroeg ‘denk je nou echt dat je mensen hier mee helpt?’ Helaas wordt het dan een welles/nietes discussie en schiet het niks op.

Het was voor ons allebei een hele nare ervaring en voelde echt als zout in de wonden. Het was emotioneel al heel zwaar op dat moment, en deze demonstranten maakten het alleen maar erger.Dat ze protesteren is prima, maar waarom op die plek en op dat moment? Daar wordt echt niemand beter van.”
NB: Op Sanders verzoek hebben we een andere naam gebruikt. Zijn echte naam is bij ons bekend.

Steun onze actie

Als je onbedoeld zwanger bent, moet je in alle vrijheid een keuze kunnen maken. De overheid moet die vrijheid waarborgen. Toch is de hulpverlening aan vrouwen die abortus overwegen langzaam in handen gekomen van anti-abortusorganisatie Siriz. We vinden dat dat moet stoppen. Steun onze actie voor onafhankelijke abortuskeuzehulp

Lees meer in ons abortus dossier

Hollandse Hoogte: foto van demonstratie op 11 september 2018 tegen abortus

mark bijlmer klein voor site hv

Mark Bos

was Programmamanager onderwijs

Profiel-pagina