“Concreet ben ik niet me dood bezig, dat vind ik niet interessant. Maar ik denk wel vaak: wat moeten jullie als ik er niet ben? Jij en je zus zijn al jaren het huis uit en weten niet hoe ik alles heb georganiseerd. Ik heb het nooit iemand uitgelegd. Door zo’n box ben je er mee bezig. Als iemand overlijdt ben je heel emotioneel betrokken, maar moet je allerlei zakelijke dingen afhandelen. Je wordt na een overlijden door de uitvaartondernemer gebeld en door de bank. Je weet niet of je de juiste beslissing maakt en of je wel de juiste informatie hebt. Maak het makkelijker voor je nabestaanden, want dan kunnen zij zich meer richten op het emotionele.

Ik weet nog de chaos toen mijn zusje overleed in 1978. Toen zat aan de ene kant van de keukentafel de pastoor en andere de andere kant de dirigent. Allebei hun koortje aan het aanprijzen voor de dienst. Om de dagen na het overlijden makkelijker te maken, zou ik alvast de advertentie opstellen en een rouwkaart schrijven. Dan hoeft het geen gedoe op te leveren. Zo van: is die rouwkaart nu te klef? Daarnaast zou ik voor jullie praktische instructies achterlaten in zo’n box. Zoals bij welke banken ik een rekening heb, de uitvaartpolissen, een adressenlijst en een kopie van het testament. Ik wil niet dat jullie nog maanden aan het zoeken zijn waar ik een telefoonabonnement had, zodat jullie die niet kunnen opzeggen.”

Nadenken over de dood is zinvol

De speciale Voor Hierna-box helpt je op weg

Camiel Hamans
Camiel Hamans

“Los van het zakelijke gedeelte, als ik tijd heb om mijn leven af te sluiten dan doe ik dat graag netjes. Hoe zou ik mijn leven dan emotioneel afronden? Mijn moeder sprak al haar Duitse kampverhalen in op een cassetterecorder, omdat we dat moesten weten. Ik zou een lange brief schrijven naar jou en je zus met een paar getekende verhalen waardoor het duidelijk is wat ik de moeite waard vond. Geen flauw idee wat ik daar in zou zetten, maar ik vind het belangrijk om het leven goed af te ronden. Maar ik zou er niet inzetten hoe ik mijn begrafenis wil. Daar heb ik geen voorkeur voor.

De dood moet je onder ogen komen. We gaan allemaal vervelende dingen uit de weg. Mensen denken: oh, dat lossen mijn kinderen wel op. Je kunt van alles zeggen dat het erbij hoort, maar de dood is het enige dat je honderd procent zeker weet dat het gaat gebeuren. Neem de koe bij de horens.”

Nadenken over de dood is zinvol en geeft inzicht. Maar hoe doe je dat dan? Wij helpen je op weg. De Voor Hierna-box is een fysieke verzamelplek voor alles wat jij belangrijk vindt rondom je laatste levensfase. Haal de box hier in huis.

VRIJ OM OVER JE EIGEN DOOD TE BESLISSEN

Het Humanistisch Verbond strijdt voor een menswaardig levenseinde voor iedereen, en we stimuleren het gesprek over de dood. Want bij een goed leven hoort een goede dood. We agenderen, brengen persoonlijke verhalen, achtergrond en helpen je hoe om te gaan met eindigheid. Vind hier ons dossier.

hannah profielfoto-1

Hannah Hamans

Redacteur en Campagnemedewerker

Profiel-pagina