Machteloos en lusteloos

Iedereen heeft wel eens een periode met weinig sociaal contact meegemaakt en weet dat isolatie een sterke wissel op ons gemoed kan trekken. Zonder andere mensen te spreken voel je je misschien wel afgestompt of futloos. In China zorgde de quarantaine bij veel mensen dan ook voor negatieve gevoelens als machteloosheid en lusteloosheid. Juist in tijden van onzekerheid zorgt sociaal contact voor een beschermd gevoel. Het is dus vooral nu ontzettend belangrijk, maar evengoed bijna onmogelijk. Een lastig dilemma.

Kiezen voor solitude

Toch hoeft afzondering niet alleen maar negatief te zijn. Veel filosofen, van Plato tot Thoreau, hebben nagedacht over het begrip solitude. Zij vertellen ons dat je er ervoor kan kiezen om alleen-tijd in te zetten voor een bijzondere innerlijke ervaring. Door je gedachten af te sluiten van wat er buiten je voordeur gebeurt, stel je jezelf open voor belangrijke inzichten.

Solitude is niet hetzelfde als eenzaamheid. Eenzaamheid kan je immers net zo goed ervaren als je wel omgeven bent door anderen. Bij solitude maak je een bewuste keuze. Je kiest ervoor om de tijd die je gedwongen in afzondering doorbrengt voor jezelf in te zetten.

Oefening

Plan vanavond of morgenavond een half uur alleen-tijd in. Zorg ervoor dat je op een rustige plek zit en zet je mobiel uit. Vraag een eventuele partner, je gezinsleden of huisgenoten om je niet te storen. Laat in dit half uur je gedachten de vrije loop. Anders dan met meditatie mogen je gedachten alle kanten op gaan. Na een tijdje zullen je gedachten zich focussen op de ideeën die echt belangrijk voor je zijn.

Verder lezen/luisteren

  • Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778) heeft veel over afzondering (dan wel in de natuur) en innerlijkheid gezegd. Lees meer over hem in de Humanistische Canon.
  • Er zijn ontzettend veel liedjes geschreven over eenzaamheid. Op Spotify vind je ze gebundeld, zoals deze playlist. Om in de sfeer in te komen!
  • Een aflevering van de (sowieso fantastische) podcast In Our Time van de BBC gaat over solitude. Aanrader! Je compagnon voor 45 minuten tijdens je solo-wandeling door de lege straten van je buurt.
Foto Steven de Grauw (002)

Steven de Grauw

programmamanager Zorg en Zingeving

Profiel-pagina