Reinoud Eleveld
Beeld door: Bas Losekoot

REINOUD ELEVELD (66) is taotrainer.

“Mijn ouders waren actieve leden van het Humanistisch Verbond en zagen religie als de bron van al het kwaad. Zij hadden het kunnen van de mens hoog in het vaandel staan, maar als puber realiseerde ik me dat ze het falen van de mens niet konden verklaren. Waarom zijn we als mensheid het spoor helemaal kwijtgeraakt? Niet lang na mijn pubertijd ontmoette ik een Hongaarse sjamaan die door Amsterdamse hippies was uitgenodigd om workshops te geven. Ik maakte mee hoe er getrommeld en gezongen werd, hoe er rituelen werden uitgevoerd. Er ging een wereld voor mij open.

Via het sjamanisme kwam ik bij de Hopi’s in Amerika uit; ik las de boeken van Carlos Castaneda: prachtige antropologische verhalen over tovenaars in Mexico. Ik reisde veel en ontdekte dat je in alle culturen de magie vindt waarnaar ik zocht, behalve in de onze. Uiteindelijk kwam ik in de bergen van Zuidoost-China thuis bij de Taoïstische Interne Alchemisten. Zij hadden een veel groter wereldbeeld dan wat ik van huis uit kende. Een mens beschikt over drie ‘schatten’, leerde ik: we hebben levenskracht, bewustzijn en het vermogen spiritueel te ontwaken.

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

‘Seksualiteit, waarin ik mij heb gespecialiseerd, vormt een belangrijk deel van de levenskracht van de natuur, waarvan de mens deel uitmaakt. Kijk maar om je heen: alles paart!‘

Reinoud Eleveld

Seksualiteit, waarin ik mij heb gespecialiseerd, vormt een belangrijk deel van de levenskracht van de natuur, waarvan de mens deel uitmaakt. Kijk maar om je heen: alles paart! Mensen van over de hele wereld komen bij mij om de technieken te leren waarmee je seksuele opwinding kunt beheersen en daarna kunt inzetten om je interne energie een boost te geven. Zij beseffen: dat is in het Westen de grote, ontbrekende schakel. Volgens de Interne Alchemisten word je een voortreffelijk mens als je de drie schatten volledig hebt ontwikkeld en optimaal laat draaien. Als je je seksuele energie op orde krijgt, is je levenskracht tiptop, ben je gezond en energiek, heb je een bloeiend bewustzijn en ben je spiritueel ontwaakt. Zo kun je een constructieve invloed hebben en de wereld beter achterlaten dan hoe je hem aantrof.

Nu, na vijftig jaar ontwikkeling, ben ik zelf een eind gekomen. Ik ben intens vitaal, ik heb een krankzinnig bewustzijn ontwikkeld en ik ben geestelijk wakker. Dit alles zet ik in voor de mensheid. Op dit moment is die een giftige aanwezigheid in de habitat die haar heeft voortgebracht. Eigenlijk zou de mensheid uitgeschakeld moeten worden, maar je zou haar ook naar een veilig gebied kunnen loodsen. Dat is wat ik in mijn werk probeer te realiseren: de mensen gidsen naar een veiliger cultuur. Veilig voor zichzelf, veilig voor de ander, veilig voor het grotere geheel.”

Spiritualiteit HUMAN INC Marcel de Vries

Spiritualiteit – wat is dat?

Spiritualiteit bestaat in vele soorten en maten. De zoektocht ernaar kan boven, onder, binnen of buiten omvatten. Misschien wel allemaal.

Liddie austin abortus

Liddie Austin

Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Profiel-pagina