Irene Agyeman Hin
Beeld door: Bas Losekoot

IRENE AGYEMAN HIN (50) is sociaal en intercultureel ondernemer.

‘De natuur zie ik als mijn safe space, een wezenlijk onderdeel van mijn spiritualiteit.‘

“Spiritualiteit is voor mij, simpel gezegd, naar binnen gaan: ruimte maken voor je bewustzijn, voelen wat er dan naar boven komt. wat aandacht nodig heeft, daarop reflecteren. Het zit in ieder mens, je kunt je ervoor openstellen of niet. Sommige mensen gaan mediteren in een stille kamer, maar bij mij kan die verbinding met iets dat hoger is dan mezelf ook plaatsvinden als ik in de tuin zit of een wandeling maak door het bos. De natuur zie ik als mijn safe space, een wezenlijk onderdeel van mijn spiritualiteit. Ik heb altijd veel gevoeld.

Als mens sta je niet op jezelf. Je bent voortgekomen uit ouders en voorouders. De eerste 2,5 jaar van mijn leven woonde ik in Ghana. In die tijd bracht ik veel tijd door met mijn oma. Ik heb haar na onze emigratie naar Nederland nooit teruggezien, maar ik ben het contact
met haar niet verloren: zij zit in me. Dat ik net als zij onderneemster ben, is niet per se toeval. Ik geloof dat er op energetisch, spiritueel niveau dingen worden doorgegeven. Daarom eer ik haar en andere voorouders met speciale altaartjes in mijn huis. Ik voel me door hen gedragen en daar ben ik hen dankbaar voor.

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

‘Mijn tweede naam, Agyeman, betekent ‘zij die haar land herclaimt’. Ik vat hem op als ‘je eigen plek durven claimen’. Ik ben op de wereld gezet om me daarvoor in te zetten. En niet alleen voor mezelf.‘

De spirituele wereld in Nederland is erg wit georiënteerd. Bij de yogaretreats waaraan ik meedeed, vaak als enige vrouw van kleur, merkte ik dat bij mij heel andere emoties naar boven kwamen dan bij de andere deelnemers. Er is in de zwarte gemeenschappen nog veel leed naar aanleiding van onze geschiedenis: de migratie, het koloniale verleden en de slavernij. Het leed dat uitsluiting, discriminatie en racisme veroorzaakte, werkt door tot op de dag van vandaag.

Het doel van Diaspora Wellhouse, de holistische welzijnsorganisatie die Sabrina Starke en ik hebben opgericht, is onze community weer te verbinden met ons Afrikaanse spirituele erfgoed, zodat we als volwaardige mensen in vrijheid en liefde onszelf kunnen zijn in dit stuk van de wereld. Kennis van onze culturele krachtbronnen zien wij als de weg naar verandering, naar fysieke, mentale en spirituele heling.

Naamgeving is in Afrika heel belangrijk. Mijn tweede naam, Agyeman, betekent ‘zij die haar land herclaimt’. Mijn vader kreeg die Akan- naam om aan zijn eerstgeborene te geven. Ik vat hem op als ‘jezelf kunnen zijn’, ‘je eigen plek durven claimen’. Eigenlijk zit daar mijn levensmissie al in: ik ben op de wereld gezet om me daarvoor in te zetten. En niet alleen voor mezelf, want als het jou goed gaat, wil je ook iets teruggeven aan de maatschappij. Mijn naam is voor mij een inspiratiebron.”

Spiritualiteit HUMAN INC Marcel de Vries

Spiritualiteit – wat is dat?

Spiritualiteit bestaat in vele soorten en maten. De zoektocht ernaar kan boven, onder, binnen of buiten omvatten. Misschien wel allemaal.

Liddie austin abortus

Liddie Austin

Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Profiel-pagina