Herman Wijffels
Beeld door: Bas Losekoot

HERMAN WIJFFELS (80), econoom en oud-top-man van onder meer de Rabobank en de SER, is medeoprichter van Sustainable Finance Lab.

‘Onder spiritualiteit versta ik: het vinden van inspiratie om hier in het leven te doen waarvoor je bent gekomen.‘

“Ik heb altijd al een reflectieve aard gehad. Bij alles wat ik zie gebeuren stel ik mezelf de vraag: waarom gebeurt dit? Wat zou daarvan de achtergrond of de oorzaak kunnen zijn? Bij het beantwoorden van die vragen graaf ik graag wat dieper, en daarbij speelt spiritualiteit een belangrijke rol. Onder spiritualiteit versta ik: het vinden van inspiratie om hier in het leven te doen waarvoor je bent gekomen. Het doel van het leven is de potentie die jij vertegenwoordigt zo veel mogelijk te realiseren. Dat gebeurt door de interactie met de wereld zoals je die aantreft: de interactie met mensen en de interactie met het geheel van het leven zoals zich dat op deze planeet voltrekt en ontwikkelt.

Voor mij is het taoïsme een belangrijke bron. Daarin gaat het over het kosmische pad: wij mensen en de planeet bevinden ons op een kosmisch pad en om op dat pad te blijven en niet af te dwalen, moet je twee dingen doen: streven naar harmonie tussen mensen en streven naar harmonie tussen mens en aarde. Als je dat goed doet, blijf je op het kosmisch pad, zonder overigens te weten waar dat naartoe leidt. Het zijn de bakens waarbinnen ons pad zich aftekent. Dat vind ik mooie referenties. Ze kunnen een basis zijn bij het beantwoorden van die individuele vraag: wat staat mij te doen in het leven, op basis van wie ik ben, wat is mijn talent en wat zijn mijn mogelijkheden?

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

‘Mijn innerlijke stem vind ik door ruimte te maken, de stilte op te zoeken. Dat doe ik door dagelijks te mediteren, elke dag, samen met mijn vrouw.‘

Mijn innerlijke stem vind ik door ruimte te maken, de stilte op te zoeken. Dat doe ik al ruim dertig jaar door dagelijks te mediteren. Iedere ochtend zitten mijn vrouw en ik samen twintig minuten. Wat voor mij ook heel goed werkt is in de natuur zijn, fietsend of wandelend. In de loop der jaren heb ik daar een paar keer vrij indringende eenheidservaringen gehad. Daarbij zag ik mezelf in de lange lijn van de geschiedenis. Dat is ook het perspectief waarin je jezelf zou moeten zien: als mens doe je in je leven een rondje aarde, zoals men zegt, en in dat rondje bouw je voort op wat de mensen die vóór jou kwamen hebben gedaan. Je belangrijkste rol in jouw rondje aarde is het leven zo goed mogelijk door te geven. In de eerste plaats aan je nazaten, maar je moet ook de omstandigheden doorgeven waarin het leven kan floreren. Daar ligt de wortel van mijn engagement met duurzaamheid.”

Spiritualiteit HUMAN INC Marcel de Vries

Spiritualiteit – wat is dat?

Spiritualiteit bestaat in vele soorten en maten. De zoektocht ernaar kan boven, onder, binnen of buiten omvatten. Misschien wel allemaal.

Liddie austin abortus

Liddie Austin

Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Profiel-pagina