Direct naar de inhoud
Word lid

Workshops

Werkconferentie: Met de voeten in vruchtbare aarde, praktijkverhalen over de waarde van humanistisch geestelijke verzorging

Workshop 1: Geestelijke verzorging bij voltooid leven : Joachim Duyndam

Zoals bekend bereidt Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) een wetsvoorstel voor betreffende levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek. Op 11 maart jl. nam ik deel aan een door haar georganiseerde hoorzitting in de Tweede Kamer over haar wetsvoorstel. Mijn interventie in deze hoorzitting, zoals ook verwoord in een artikel, was een pleidooi voor het betrekken van geestelijk verzorgers in dit proces van levenseindebegeleiding, in plaats van vrijwilligers van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) zoals de NVVE wil. Ik denk dat geestelijk verzorgers, zeker de geestelijk verzorgers die in een driejarige ambtsopleiding zijn opgeleid, goed zijn toegerust voor deze taak. De workshop gaat over de vraag: wat kunnen humanistisch geestelijk verzorgers betekenen als levenseindebegeleiders?

De workshop gaat niet in de eerste plaats over de principiële ethische vraag of men wel of niet zelf zou mogen kiezen voor een eigen levenseinde. Aan het wetsvoorstel en de daarin figurerende levenseindebegeleiders gaat eigenlijk een nog fundamentelere vraag vooraf: of en hoe men überhaupt zelf een eigen keuze kan maken voor het eigen levenseinde. Juist in het bereiken en veiligstellen van een eigen keuze kunnen geestelijk verzorgers een belangrijke rol spelen.

Workshop 2: Een geestelijk verzorger met Moral Injury? Nooit gedacht dat dat zou kunnen! : Erwin Kamp

Onvoorwaardelijk klaar staan voor anderen. Het bieden van een luisterend oor. Maar wat als een geestelijke verzorger door de verhalen die hij hoort of door wat hij in de praktijk meemaakt zelf last krijgt van schuld en schaamte? In deze workshop vertelt Erwin het verhaal van Frans en wil hij met de deelnemers lessen trekken hoe Moral Injury om bij zorgverleners te voorkomen.

Workshop 3: Let’s talk about sex : Ines Blitz

Een workshop over intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis. Hoe belangrijk is intimiteit en seksualiteit voor ouderen? Hoe pak je het aan als je dit onderwerp bespreekbaar wil maken in jouw organisatie? Ook gaan we aan de slag met casuïstiek rond dit thema.

Workshop 4: In gesprek over groepsgesprekken in de geestelijke verzorging : Annelieke Damen 

In deze workshop gaan geestelijk verzorgers met ervaring met groepsgesprekken (gespreksgroepen, bezinningsbijeenkomsten, moreel beraad etc.) in gesprek met studenten van de Universiteit voor Humanistiek over de methodieken die zij gebruiken. Het doel is een interessante en leerzame uitwisseling over vragen als: hoe geven geestelijk verzorgers groepsgesprekken vorm? Hoe onderscheiden groepsgesprekken door geestelijk verzorgers zich van groepsgesprekken door andere professionals? Wordt er gebruik gemaakt van methodieken? Wat ervaren zij als de meerwaarde van groepsgesprekken? Wat is humanistisch aan de groepsgesprekken? Deelnemers worden uitgenodigd vragen te stellen, maar ook verhalen uit hun eigen praktijk te delen.

Workshop 5: Zien – bewogen worden – bewegen : Hapé Smeele

In de gezondheidszorg worden grote levensvragen vaak scherp zichtbaar – als je er oog en oor voor hebt. Fotograaf Hapé Smeele wordt al 30 jaar geraakt en bewogen door die vragen. In deze workshop laat hij, aan de hand van beelden, zien hoe een kunst van het kijken kan helpen om tot een rijkere benadering van levensvragen te komen. ‘Vertragen’ en ‘het verblijven in het niet-weten’ spelen daarbij een grote rol. Net als het ‘kijken vanuit verbinding’. Smeele’s foto’s en presentatie zijn daarmee ook aanleiding voor een uitwisseling over de praktijk van humanistisch geestelijke verzorging. Hoe geef jij vorm aan de kunst van ‘verbindend kijken’? Welke rol speelt het ‘bewogen worden’ daarin? En wat zet je zelf in beweging?

Hapé Smeele (1962) is fotograaf en uitgever. Hij maakte verschillende (bekroonde) fotoboeken. Recent publiceerde hij ‘Onstuimige leegte’, het derde deel van een drieluik over kwaliteit van leven.

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.