Dat er een internationale dag (28 sep) voor veilige en legale abortus nodig is zegt het al. Want jaarlijks worden wereldwijd zo’n 7 miljoen vrouwen opgenomen wegens ernstige complicaties door een onveilige abortus. En het taboe op en illegaliteit van abortus lijkt eerder toe, dan af te nemen.
Zo’n 20 jaar geleden begon het in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Vrouwen gingen in grote groepen de straat op en vroegen hun regering om veilige, betaalbare en legale abortus. Ze wilden abortus uit de criminele sfeer halen. In 2011 pakte een globaal netwerk van vrouwen die strijden voor reproductieve rechten (WGNRR) de actie op en toonde zich solidair met de vrouwen uit Latijns-Amerika. Veilige en betaalbare abortus is namelijk voor miljoenen vrouwen wereldwijd nauwelijks bereikbaar.
1 op 2 onveilig
Uit onderzoek van de World Health Organisation blijkt dat van de 56 miljoen abortussen jaarlijks, bijna de helft onveilig wordt uitgevoerd. Acht miljoen waren regelrecht gevaarlijk, omdat vrouwen toevlucht zoeken tot bijvoorbeeld het slikken van vergif en het inbrengen van scherpe voorwerpen. Afrika staat aan de top van onveilige abortussen. Al vaker heeft de VN hun zorgen geuit over de relatie tussen restrictieve abortuswetgeving, illegale en onveilige abortussen en hoge moedersterfte en ziektecijfers .
Verboden
In Afrika is abortus verboden of alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Ook in Azië is de wetgeving behoorlijk beperkend en zelfs als abortus legaal is, kunnen veel vrouwen de hoge kosten ervan niet betalen. Maar ook in de VS en Europa wordt het recht op abortus opnieuw belaagd.
Talloze groepen en organisaties zijn actief om abortus te criminaliseren en bij jonge vrouwen schuldgevoelens op te roepen. Nog niet zo lang geleden wist nota bene een medewerker van de Universiteit voor Humanistiek (dr. Vincent Stolk) oproer te veroorzaken door in het studentenblad abortus onomwonden moord te noemen.
Familieplanning
In de VS heeft president Trump fors gesneden in de budgetten voor wereldwijde familieplanning. Dit gaat vooral ten koste van de meest arme vrouwen. Intrekken van budget maakt het voor miljoenen vrouwen steeds moeilijker over haar eigen lichaam en seksualiteit te kunnen beschikken.
Europa
Ook in Europa is het recht op abortus verre van geregeld. Zo is het in Ierland en Malta illegaal, in Hongarije is de enige kliniek die abortus uitvoert in 2013 gesloten, in Polen is abortus illegaal behalve in uitzonderlijke gevallen. Spanje is in een verbod op abortus in 2014 nog maar net voorkomen. Griekenland ontbreekt het aan fatsoenlijke medische mogelijkheden en in Frankrijk zijn abortusklinieken gesloten.
Tijd dus om opnieuw aandacht te besteden aan de seksuele en reproductieve rechten van de vrouw. Als recht, maar ook als echte mogelijkheid met beschikbare, betaalbare en legale klinieken.
Acties
Op 28 september wordt wereldwijd actie gevoerd voor legale en veilige abortus. In het kader van de internationale dag voor veilige abortus, is het recht op veilige abortus toegevoegd aan de Humanistische Canon -waar het tot onze eigen schande nog niet in stond -. Voor meer informatie over Wereld Abortusdag check www.september28.org
Beeld: Hollandse Hoogte, aangekocht