"Wij zitten in het zesde jaar van het vwo en houden ons profielwerkstuk over het humanisme. Het leek ons interessant als enkele 'echte' humanisten onze vragenlijst kunnen invullen." Zo luidde het verzoek aan het Humanistisch Verbond van Meike Zandjans (18) en haar teamgenoten van de Waerdenborch. "Ik vind het belangrijk dat een mens zich kan ontwikkelen en hoop me 'later als ik groot ben' hard te kunnen maken voor mensenrechten."
Hoe kwamen jullie bij ons uit?
“Als ik mij niet vergis, ontdekten wij de site van het Humanistische Verbond al tijdens ons vooronderzoek. We moesten ons verdiepen in de stof en dus essays en artikelen lezen over het humanisme. De site gaf een uitgebreide uitleg over het humanisme, maar was voor ons vooral interessant omdat het een duidelijk beeld gaf van het in praktijk brengen van het humanisme vandaag de dag. Een belangrijke bron dus, aangezien ons profielwerkstuk als doel had: geef een beschrijving van de hedendaagse humanist.”
Wat was je kijk op het humanisme?
“We hadden het zestiende-eeuwse humanisme wel eens behandeld bij geschiedenis, maar het bleef beperkt tot een korte omschrijving. Het stond dus meer in teken van het belang dat het had ten opzichte van het begrijpen van de renaissance. Van het humanisme is bekend dat het totaal geen sterk afgebakende stroming is. En dat is ook hoe ik het humanisme benaderde; als een beetje vaag, met geen duidelijke kern. Globale kennis ging vooral over de mens centraal zetten. Uitgaande van dat principe kon je met logisch redeneren nog wel wat meer karaktereigenschappen aan het humanisme toevoegen, maar veel meer dan dat wist ik er niet van. Deze kennis is wel degelijk verder uitgebreid. Mijn positieve mening tegenover het humanisme is daarentegen onveranderd gebleven.”
Wat is je mening over het humanisme?
“De uitgangspunten van het humanisme komen voor een heel groot deel overeen met mijn visies op mens en samenleving. Voorop staat toch wel de centrale plek van de mens. Ik vind het belangrijk dat een mens zich kan ontwikkelen. Ik hoop "later als ik groot ben" me hard te kunnen maken voor mensenrechten. Ik hoop mijn hele leven mijn geluk na te streven en ben blij dat ik m'n kinderlijke en enigszins eigenwijze aard nog niet kwijt ben; ik koester mijn "Waarom zit het zo?"-nieuwsgierigheid.”
Ben je humanist?
“Ik sta welwillend tegenover het humanisme omdat het positieve ontwikkeling binnen de samenleving omarmt en stimuleert. Ik weet niet of dit een haarfijne omschrijving van het humanisme is, maar het is wel hoe ik het zie. Dus als ik uitga van ‘mijn humanisme’, dan zou ik mijzelf humanist kunnen noemen. Maar eigenlijk ben ik er van overtuigd dat het overgrote deel van de (ruimdenkende) westerse samenleving dit is.”
Beeld bovenaan, uit de Humanistische Canon. De dood van Socrates door J.L David (1787)
Ben jij humanist?
Check het op onze site
Van rechts naar links: Jip van den Einde, Sara Onland, Meike Zandjans en Livi Langeler