Wij willen dat mensen die niet geloven, of hun geloof afzweren, veilig zijn en gehoord worden. Wij willen dat mensen die zich scharen onder lhbtqia+ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, trans, queer, interseks, aseksueel, plus anderen) niet hoeven te vrezen voor discriminatie, vervolging of verstoting. Dat iemand die aan euthanasie of abortus denkt, een weloverwogen keuze kan maken.   

Wij streven naar een samenleving waarin we zorgen voor elkaar. Waarin iedereen kan rekenen op onafhankelijke hulp bij geestelijke nood of ingewikkelde levensvragen. Waarin de zorg zo is ingericht dat mensen tot het einde toe menswaardig kunnen leven. 

Wij willen volgende generaties een betekenisvol leven meegeven. Dat zij vrij zijn om vrij te kunnen denken, doen en leven. Want wij willen uiteindelijk maar één ding: een samenleving die ook in de toekomst menswaardig blíjft.  

Waar we ons op richten

De komende jaren werken we aan vijf investerings­programma’s:

  • Vrijheid en zelfbeschikking, met speciale aandacht voor genderidentiteit, vrijheid van geloofsovertuiging en de laatste levensfase
  • Polarisatie en Verbinding
  • Ecohumanisme
  • Humanistisch geestelijke verzorging

Deze zijn gekozen omdat ze de kern van ons werk en onze visie raken. Bovendien sluiten ze aan bij urgente maatschappelijke thema’s.

Lees meer in Een optimistisch perspectief – beleidsplan 2022 – 2026

Website 2023 ecohumanisme

Dit zijn de programma's

Op deze thema's richten we ons nu

warme wachtkamer

We zijn een vereniging

We zijn een vereniging met bijna 19.000 leden, ruim 30 afdelingen en werkgroepen, een bestuur en een landelijk bureau.

We werken vanuit waarden

Wij zijn een waardengedreven organisatie. Vanuit vijf kernwaarden werken we aan een vrije en humane samenleving. Diezelfde waarden vormen ook de kern in ons werk: in onze samenwerking, het contact met leden, vrijwilligers, donateurs, en alle andere betrokkenen.

Dit zijn onze kernwaarden:

  1. Vrijdenkend. Humanisten zijn vrijdenkers, doordenkers en tegen-de-stroomin-denkers. We nemen niet zomaar iets als waarheid aan. Ook onze eigen waarheid blijven we bevragen. Leidend in ons denken is de ratio (wetenschap)
  2. Verbindend. Wat ons bindt, is sterker dan wat ons van elkaar scheidt. Daarom zoeken we de dialoog, met medestanders en met andersdenkenden. En we werken samen met iedereen die onze waarden deelt. Zo verrijken we elkaar.
  3. Verantwoordelijk. We voelen een sterke verantwoordelijkheid voor een leefbare, menswaardige wereld voor onszelf, anderen en toekomstige generaties.
  4. Empathisch. We geloven in medemenselijkheid en hebben respect voor elkaar. Zo benaderen we elkaar ook, met oprechte nieuwsgierigheid en een luisterend oor.
  5. Open. We zijn transparant in wat we doen, we hebben niks te verbergen. Ook onze fouten niet. We zijn trouw aan onze humanistische kernwaarden en komen daarvoor uit. We laten ons aanspreken door anderen en trekken lering uit wat beter kan.

De Verklaring van Amsterdam

De Verklaring van Amsterdam is de beginselverklaring van het Humanistisch Verbond en tal van andere humanistische organisaties wereldwijd. De verklaring stamt uit 1952 en is in 2022 bijgewerkt. Je leest de Verklaring hier.