Media, markt en technologie veranderen je leven, je relaties en de natuur. Hoe blijf je je eigen, bewuste keuzes maken? In onze nieuwe cursus Mens zijn in de 21e eeuw, verzamel je in vier interactieve bijeenkomsten een berg nieuwe inzichten en een onbevangen blik op jezelf.

In deze cursus onderzoeken we humanistische inspiratiebronnen en gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven. Door kennisoverdracht, reflectie en gesprek met docent en medecursisten staan we stil bij fundamentele vragen uit de 21e eeuw en de actuele waarde van humanisme.

Eigentijds humanisme

Bas Nabers is medewerker Visie bij het Humanistisch Verbond en vormgever en docent van de cursus. Hij licht toe: “Door onbevangen na te denken leren we veel over onszelf en de wereld waarin we leven. Dát proberen we tijdens deze cursus te doen. Actuele thema’s die iedereen raken, staan centraal. Die thema’s hebben ook wel eens kritiek op het humanisme opgeleverd. Humanisme wordt soms verweten eenzijdig op het individu gericht te zijn en te weinig op verbondenheid.
Te eenzijdig gericht ook op de mens, in plaats van de natuur. Dat zou te weinig zicht geven op verstrengeling van mens en technologie. In de cursus blijven we niet 'hangen' in dit soort kritiek. We gaan op zoek gaan naar een eigentijds, gerevitaliseerd humanisme.”

Esther Wit, medewerker Visie bij het Humanistisch Verbond en vormgever cursus vult aan: “We doen dat onder andere door het begrip van ‘Bildung’ (vorming) opnieuw in te zetten en inhoud te geven. Een klassiek ideaal in het humanisme. Humanisme is in die zin zowel realistisch – ieder mens moet zich vormen – als optimistisch – ieder mens kan zich vormen. Hoe kan de mens in de 21e eeuw zich ‘opnieuw’ leren vormen? En nu duurzaam, samen, met een beter vermogen onze aandacht zelf te bepalen en te richten – in plaats van technologie te laten bepalen –  en met praktische wijsheid.”

Deelnemers waarderen onze cursussen gemiddeld met een 8.

Praktisch

  • De cursus vindt plaats in Amersfoort (vanaf 16 mei), Amsterdam (vanaf 22 mei), Nijmegen (vanaf 27 juni) en Alkmaar (vanaf 6 november)
  • De cursus bestaat uit vier interactieve bijeenkomsten van 2,5 uur.
  • Voor leden is het tarief € 70, voor niet-leden € 120. Mensen met minimuminkomen en studenten betalen aangepaste tarieven. De prijs is inclusief reader.
  • Voorkennis is niet nodig

Informatie en aanmelden op cursushumanisme.nu

Beeld: https://cdn.gratisography.com/photos/306H.jpg