Noord-Korea zal dit jaar op bescheiden wijze stilstaan bij wereldhumanismedag. Dit maakte het persbureau van het stalinistisch geregeerde land vrijdag bekend, dat meldt Steven van der Jagt.
De activiteiten in het kader van de 21e juni zullen beperkt blijven tot een toespraak van Kim Jong-un die de wijze van levenskunst en individuele vrijheid en verantwoordelijkheid voor het komende jaar uiteen zal zetten. De toespraak wordt uitgezonden door de staatstelevisie en naar schatting alle Noord-Koreaanse burgers zullen er hun werkzaamheden vrijwillig voor onderbreken. Door de spanningen met de VS en buurland Zuid-Korea en de kinderziektes in het kernwapenprogramma ziet het regime Kim zich genoodzaakt te snoeien in onder andere het budget voor Wereldhumanismedag.
“Een spijtig, maar begrijpelijk besluit”, aldus Park San-jom, voorzitter van de Vrijdenkers van de Socialistische Wending, het Noord-Koreaans humanistisch staatsorgaan. “In een situatie waarin de veiligheid van onze Heilstaat op het spel staat, moet de Briljante Leider zijn prioriteiten stellen. Lezingen over de Verlichting en themadiners over de liefde hebben nu even niet onze voorkeur.”
De International Humanist and Ethical Union (IHEU) betreurt de geringe participatie van het land aan de belangrijkste dag in het internationale humanisme. Presidente Sonja Eggerickx noemt de houding van het regime ‘ronduit teleurstellend’. “De traditionele parades van de humanistische jeugd langs het bordes van Kim waren dan misschien wat oubollig in onze Europese ogen, ze toonden wel aan dat het humanisme in deze hoek van de wereld leeft. Op levensbeschouwing bezuinigen ten gunste van oorlogsvoering is een teken van beginnende culturele kaalslag.”
Ondanks de traditie van uitbundigheid staat Noord-Korea al jarenlang bekend als een grillig land wat betreft aandacht voor humanistische zaken. In 1952 gebruikte het de oorlog met buurland Zuid-Korea als dekmantel om verstek te laten gaan bij de oprichting van de IHEU. Pas in de late jaren ’90 kreeg Wereldhumanismedag er vorm , nadat Kim Jong-il de leiding overnam van zijn overleden vader. De activiteiten kregen de laatste jaren meer en meer een gesloten, uitgesproken Koreaans karakter. Mogelijk ligt de oorzaak hiervan in de geringe populariteit van Noord-Korea onder westerse gastsprekers aangezien velen van hun voorgangers na hun voordracht spoorloos verdwenen.
De IHEU heeft het Noord-Koreaanse humanistische staatsorgaan inmiddels berispt en gedreigd met nader te bepalen sancties. Kim Jong-un heeft inmiddels uit monde van zijn persbureau laten weten in 2014 te streven naar een uitgebreidere viering van 21 juni.