Het Humanistisch Verbond staat voor brede vorming van kinderen in opvoeding en onderwijs, burgerschap en persoonsvorming. We investeren in humanistisch vormingsonderwijs, we geven workshops over opvoeden en burgerschap, en bieden inspiratie bij belangrijke momenten in het leven.

De komende periode geven we verdieping aan ons programma met workshops, gastlessen, en de Wat zou jij doen? on tour.

Behoefte aan Inspiratie?

Ontvang gratis het magazine met de beste verhalen over opvoeden en loslaten

Wat we doen

  • Het Humanistisch Verbond ondersteunt humanistische scholen. Daarnaast krijgen jaarlijks zo’n 30.000 kinderen in het openbaar basisonderwijs via het Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO) les in mensenrechten, meningsvorming, samenleven, liefde, vriendschap en verwante thema’s.
  • Ook geeft het Humanistisch Verbond gastlessen op middelbare scholen, roc’s en hbo’s. Interesse in een gastles over het humanisme bij jou op school? Neem dan contact op met Mark Bos.

Wat zou jij doen?

Kinderen lopen tegen allerlei grappige, praktische of verdrietige dilemma’s aan. Hoe gaan ze daarmee om?

Wat zou jij doen? Die vraag staat centraal in de tv-serie van Human die vanaf september te zien is (10 afleveringen wekelijks vanaf 1 september 2019 bij Zapp op NPO 3, 19.25 uur).

Wat zou jij doen? gaat on tour. Aan de hand van dilemma’s uit de serie gaan kinderen tussen de 10 en 13 jaar, ouders, leraren, pedagogen met elkaar in gesprek. Onder leiding van een moderator, met tv-fragmenten en een inspirerend betoog van een kinderfilosoof. Welke waarden willen opvoeders kinderen meegeven? Hoe vind je de balans tussen loslaten en vertellen hoe ze het moeten doen? En wat vinden de kinderen hier zelf van?

De tour komt vanaf 10 oktober in Amsterdam, Rotterdam, Oirsbeek, Enschede en Rijen. Waar kom jij?

Aanmelden: humanistischverbond.nl/watzoujijdoenontour

De tour is een samenwerking tussen Humanistisch Verbond, Human en Humankind kinderopvang en -ontwikkeling.

Als ze maar gelukkig worden!

Je hoopt het beste voor je kind. Dat het goed gaat op school, vriendjes krijgt, aan sport kan doen. Dat het simpelweg gelukkig is. Maar wat betekent dat voor jou? Aan een goed en zinvol leven kun je niet vroeg genoeg beginnen. Welke waarden vind jij belangrijk om aan je kinderen mee te geven? En hoe geef je ze in het dagelijkse leven vorm? En hoe kun je stilstaan bij belangrijke blije, maar ook verdrietige momenten.

In vier avonden onderzoek je aan de hand van filosofie, opdrachten en gesprekken wat jij belangrijk vindt in de opvoeding, en krijg je praktische tips voor filosoferen aan de keukentafel en het maken van rituelen.

De pilot van de cursus start op 14 januari in Rotterdam.

Hou onze tweewekelijkse nieuwsbrief in de gaten waar we andere data en locaties bekendmaken. Nog niet geabonneerd? Meld je dan hier aan voor onze geestverruimende nieuwsbrief.

Universiteit voor Humanistiek

De enige humanistische universiteit ter wereld, de Universiteit voor Humanistiek, staat in Nederland en is verbonden aan het Humanistisch Verbond. Honderden studenten worden hier jaarlijks opgeleid tot humanistisch geestelijk verzorger, docent of onderzoeker.

Ook zijn er op de meeste Nederlandse universiteiten zogenaamde
Socrateshoogleraren. Zij doen op ons verzoek onderzoek naar en geven onderwijs over thema’s als humanisme en duurzaamheid, reproductieve rechten en humanistische filosofie.