In Nederland is iedereen vrij om te geloven. En dus ook om niet te geloven. Maar hoe vrij ben je wanneer je leeft in een (streng) religieuze omgeving? Hoeveel ruimte is er dan voor twijfel? Voor vrijheid van denken? Mensen voelen zich schuldig wanneer ze hun geloof verlaten, ze denken: dát kan ik mijn ouders niet aan doen! Ook spelen gevoelens van eenzaamheid en angst: word ik straks uitgestoten door mijn vrienden en familie?

Het Humanistisch Verbond staat voor vrijheid van denken. Andersgezegd: je gedachten zijn vrij. Wat je achtergrond of herkomst ook is, ieder mens heeft het recht in vrijheid te kiezen voor zijn of haar eigen levensbeschouwing. Daarom biedt het Humanistisch Verbond een veilige plaats waar je vrij bent in je denken: De Vrijdenkplaats.

“Ik heb het idee in twee werelden te leven: bij familie ben ik moslim, bij vrienden ben ik ongelovig.”

Fatima el Mourabit
Beeld door: Koos Breukel
Fatima El Mourabit

Voor herkenning en inspiratie

De Vrijdenkplaats is een platform waar mensen met dezelfde ervaringen en uitdagingen elkaar kunnen ontmoeten: geloofverlaters, zoekers en twijfelaars. Het biedt verbinding, herkenning, veiligheid en inspiratie. Iedereen is welkom, wat je geloofsachtergrond ook was.

Bij De Vrijdenkplaats kun je met anderen van gedachten wisselen over je eigen proces. Het is een plek waar je mensen leert kennen die je inspireren en met wie je je verbonden voelt.

Aanbod

De Vrijdenkplaats biedt cursussen aan en organiseert bijeenkomsten en thema-avonden over verschillende onderwerpen. De bedoeling is om met elkaar in gesprek te gaan. We zijn online te vinden en offline actief met bijeenkomsten in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Utrecht/Amersfoort.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en sluit je aan. Let wel! Om te zorgen dat De Vrijdenkplaats een veilige en prettige ontmoetingsplek is én blijft, wordt iedereen van te voren door een medewerker van ons gescreend. Dit doen we aan de hand van een aantal vragen die je als reactie op jouw aanmelding van ons krijgt. Zonder de vragen te beantwoorden, word je niet toegelaten tot de Vrijdenkplaats

Wil je meedoen?
Wil je meedoen met de activiteiten en anderen ontmoeten? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Aanmelden en meedoen is gratis.

Door lid te worden van De Vrijdenkplaats, ben je géén lid van het Humanistisch Verbond. Wil je ook lid worden van het Humanistisch Verbond? Dat kan hier.

“Doodsangst, bestaans- en identiteitscrisis, schuldgevoelens, eenzaamheid en een intens rouwproces, dat was waar ik mee te maken kreeg toen mijn orthodox gereformeerde geloof begon te wankelen."

wat-mij-drijft
Inge Bosscha
Banner Vrijdenkplaats (8)

Meld je hier aan voor De Vrijdenkplaats

Dat verplicht je tot niks, maar we houden je wel van onze actviteiten op de hoogte.

Banner Vrijdenkplaats (9)

Eerst meer weten over De Vrijdenkplaats?

Kan het anoniem? Kost meedoen geld? Moet ik humanist zijn om mee te doen? Lees de veelgestelde vragen

Banner Vrijdenkplaats (8)

Vrijdenken, en nu? (De Vrijdenkplaats)

In de cursus ‘Vrijdenken – en nu?’ doen we een aanzet tot het in kaart brengen waar jij als geloofsverlater nu bent.

Individuele ondersteuning nodig?

Heb je behoefte om in gesprek te gaan met iemand die jou kan en wil ondersteunen en misschien kan helpen? Gewoon een luisterend oor? iemand aan wie je je verhaal kunt vertellen.

Heb jij meer hulp nodig of zit jij in een onprettige situatie? Op de website Dogmavrij.nl vind je meer informatie over coaches en psychologen en waar je terechtkunt. Bij dringende en levensbedreigende situaties: bel 112.