De moeders van Adelheid Roosen en Hugo Borst kregen Alzheimer. Samen maakten zij voor Human de serie In De Leeuwenhoek, over hoe ouderenzorg beter kan en moet. Ze verblijven wekenlang in de Rotterdamse zorginstelling De Leeuwenhoek en mogen van de directeur overal bij zijn en alles filmen. Ze kijken hun ogen uit. Vaak zijn ze ontroerd, soms verbaasd. Ze schieten in de lach, voelen compassie en zijn ook weleens boos.

De Tour

Bij In De Leeuwenhoek on Tour zie je fragmenten uit de serie, met exclusieve, niet eerder vertoonde beelden. Zo snijden we dilemma’s aan waarover we in gesprek gaan met bewoners, mantelzorgers, professionals werkzaam in de zorg en andere betrokkenen en geïnteresseerden. Hoe ga je om met mensen met dementie met behoud van eigenwaarde? Hoe kan de zorg voor mensen met dementie nog menselijker en liefdevoller? Hoe kun je je écht verplaatsen in de – misschien vervreemdende – werkelijkheid van de ander?

Aan In de Leeuwenhoek on tour werken mee...

Adelheid Roosen: theatermaker en docent aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In haar theater- en filmproducties schuwt ze geen enkel onderwerp: eerwraak, huiselijk geweld, de intimiteit van het sterven, de Alzheimer van haar moeder: alles mag zich veilig weten in de openbaarheid. In 2015 won ze de Van Praagprijs vanwege haar empatische en liefdevolle kijk naar de wereld, de mens en zijn omgeving.

Anne-Marth Hogewoning: programmaleider van de Alzheimerproducties Adelheid Roosen vanuit Female Economy. Anne-Marths droom is een samenleving waarin mensen met dementie zichzelf kunnen zijn en niet wordt buitengesloten van het gewone leven. En dat is niet alleen een verantwoordelijkheid van de zorgprofessionals maar gaat ons allen aan, vindt ze.

Bert Keizer: filosoof, verpleeghuisarts en verbonden aan de Levenseindekliniek. Ook is hij columnist voor Trouw, Filosofie Magazine en Medisch Contact.

Brechtje Hallo: humanistisch geestelijk verzorger en gespreksleider Moreel Beraad.

Carin Gaemers: historica en publicist, en voorheen mantelzorger van haar moeder. Samen met Hugo Borst lanceerde ze het manifest Scherp op Ouderenzorg met een eisenpakket voor betere zorg. Als gevolg daarvan kwam er geld vanuit de overheid beschikbaar. Carins doel: ervoor zorgen dat elke dag de moeite waard is voor mensen in de (ouderen)zorg.

Carla Bellers: humanistisch geestelijk verzorger, coach en trainer.

Greet Doornenbal: humanistisch geestelijk verzorger. Ze begeleidt levensbeschouwelijke gespreksgroepen, organiseert vieringen en herdenkingen, spreekt regelmatig op uitvaarten en begeleidt mensen op het gebied van levensvragen en zingeving.

Hugo Borst: een Nederlands schrijver, redacteur, radiopresentator, televisiepersoonlijkheid en voetbalcriticus. Samen met Adelheid Roosen maakte hij de serie In De Leeuwenhoek. Samen met Carin Gaemers lanceerde hij het manifest Scherp op Ouderenzorg met een eisenpakket voor betere zorg.

John Overmeer: initiatiefnemer van de Tafel van Marcelis in Enschede en is bekroond als sociaal ondernemer. Moderator van het gesprek op een aantal van de locaties.

Marcelle Mulder: is beleidsadviseur geestelijke zorg bij Patyna in Friesland en geeft vanuit haar bedrijf Curamea trainingen, workshops en lezingen in de ouderenzorg over contact maken met mensen met dementie, intimiteit en seksualiteit op hoge leeftijd en voltooid leven. Ook is ze gespreksleider Moreel Beraad voor verzorgenden en mede-auteur van boeken over dementie en zingevingsactiviteiten.

Ronnie van Diemen:Inspecteur voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarvoor was ze hoogleraar-directeur van het Instituut voor onderwijs en opleiden van het VUmc. Ronnie van Diemen zet zich met passie en overtuigingskracht in voor de continue verbetering van zorg.

In de Leeuwenhoek on Tour streek neer in...

 

 • Gorinchem 5 juni 2019, verpleeghuis Het Gasthuis, Zwolle, met humanistisch geestelijk verzorger Harma Gelms.
 • Zwolle 21 maart 2019, zorgspectrum Het Zand, Zwolle, met humanistisch geestelijk verzorger Brechtje Hallo.
 • Rotterdam 15 oktober 2018, Arminius, Museumpark 3
  Met Hugo Borst en Adelheid Roosen
 • Groningen 3 oktober 2018, ZINN, locatie De Dilgt, Dilgtweg 3, Haren
  Met humanistisch geestelijk verzorger Marcelle Mulder
 • Haarlem 17 september 2018, zorggroep Reinalda, Leonard Springerlaan 1
  Met Inspecteur voor de Gezondheidszorg Ronnie van Diemen en humanistisch geestelijk verzorger Greet Doornenbal
 • Utrecht 13 juni 2018, Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4
  Met humanistisch geestelijk verzorger Marcelle Mulder, historica en publicist Carin Gaemers, programmaleider Alzheimer fluisteren en Mam on tour Anne-Marth Hogewoning en Julie Meerveld van Alzheimer Nederland
 • Apeldoorn 23 mei 2018, Atlant, Appartementencomplex Berkenhove, Koning Lodewijklaan 387b, Met filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer, humanistisch geestelijk verzorger Carla Bellers en Mariet Gielen, bestuurslid Alzheimer Nederland Oost Veluwe.

 

In De Leeuwenhoek On Tour is een samenwerking van Human en het Humanistisch Verbond, mede mogelijk gemaakt door Van Betekenis tot het Einde.
Met dank aan Alzheimer NederlandHumanitas en De Familie Film & TV.

Zou je de In De Leeuwenhoek On Tour ook in een verzorgingstehuis bij jou in de buurt willen laten neerstrijken? Mail naar programmamanager Linda Vis om te kijken wat mogelijk is.