Van Friesland tot Frankrijk. En van Portugal tot Paraguay. Wij Nederlanders komen overal. Zeker in de zomer zijn we gek op reizen.

Sta je er wel eens bij stil dat je met je Nederlandse paspoort zorgeloos naar meer dan 180 bestemmingen kan gaan? Hoe anders is het voor andere wereldburgers.

Bijvoorbeeld als je wieg in Afghanistan heeft gestaan, dan kan je zonder visum maar naar zo’n dertig landen. En als vrouw mag je in sommige landen niet eens zonder mannelijke reisgenoot reizen.

Pas als je in je vrijheid wordt beknot, besef je hoe bijzonder het is vrij te zijn te gaan en staan waar je wilt. 

Samen met programmamaker Bahram Sadeghi vragen we om aandacht voor de mensenrechten.

Vier de mensenrechten

Deze zomer vieren we de mensenrechten zoals het recht op vrij reizen.

  • we zorgen voor de beste mensenrechtenlectuur: achtergrondverhalen, interviews, een quiz en meer
  • we gaan het land in met het speciale mensenrechtenhoesje voor om je paspoort. Bestellen kan hier!
  • we voeren online campagne samen met Bahram Sadeghi om de mensenrechten onder de aandacht te brengen. We beschermen ze, houden ze levend en brengen ze verder. 

Trots op mensenrechten?

Het Humanistisch Verbond is trots op de mensenrechten. Dat roept misschien kritische vragen op. Zo zijn de mensenrechten (nog) helemaal geen realiteit. Ze worden wereldwijd net zoveel aangeroepen als geschonden. Hoe kun je nu trots zijn terwijl miljoenen lijden?

Sinds de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM)  in 1948 hebben we wel degelijk vooruitgang geboekt. Wij mensen hebben het vermogen om voor onszelf en elkaar een morele maatstaf neer te leggen. Dat is bijzonder en daar kunnen we trots op zijn.

De mensenrechten staan voor gelijkwaardigheid en vrijheid voor iedereen

Ook trots op de mensenrechten?

Neem ze dan mee op reis!