Het Humanistisch Verbond staat voor een samenleving waarin je vrij bent om te kiezen hoe je wilt leven en ook hoe je wilt sterven. Nederland heeft een zorgvuldige euthanasiewet. Toch laat de wet nog teveel mensen in de steek zoals mensen met dementie en psychiatrische patiënten. En voor wie ‘klaar’ is met leven bestaat nog geen wettelijke regeling.

Ook is het belangrijk om zelf na te denken over dat lastige, maar onvermijdelijke onderwerp. Hoe ga je om met de dood? Wat is menswaardig sterven? Praten over de dood helpt bij het nadenken over wat je belangrijk vindt in het leven. Ga het gesprek aan met je naasten, deel je verhalen en wensen. Zet ze op papier.

Het kabinet kiest nu voor stilstand op dit onderwerp. De coalitie gaat met een grote boog om het euthanasievraagstuk heen, en verruiming van wetgeving wordt op de lange baan geschoven. Daarom voeren wij campagne samen met journalist en schrijver Henk Blanken. We agenderen, brengen persoonlijke verhalen, achtergrond en bieden je grip hoe om te gaan met het levenseinde.

Nadenken over de dood is zinvol

De speciale Voor Hierna-box helpt je op weg

Wat we doen

 • We agenderen
  Samen met journalist/schrijver Henk Blanken voeren we actie voor een euthanasiewet die niemand in Nederland in de steek laat. Steun onze oproep. Teken het manifest hier.
 • We doen onderzoek
  We roepen op tot praten en nadenken over je dood. Huisartsen spelen hierbij een rol. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna 90 procent van de huisartsenpraktijken in Nederland online geen aandacht besteedt aan euthanasie en het levenseinde, terwijl dit juist de drempel tot een gesprek kan verlagen. Lees hier het volledige onderzoek.
 • We geven je grip 
  Hoe kijk je naar de dood? Op de verdiepingsdag Goed Leven, Goede Dood vind je jouw vorm in hoe om te gaan met het laatste deel van jouw leven, of dat van een ander die je liefhebt. Meer informatie, data en locaties hier.
 • Wat laat je na? Hoe wil je dat je uitvaart eruitziet?
  De Voor Hierna-box helpt je hierbij. Een fysieke verzamelplek voor alles wat jij belangrijk vindt rondom je laatste levensfase. Bestellen kan hier. 
 • We maken deel uit van een brede coalitie
  De coalitie Van Betekenis tot het Einde stimuleert dat mensen meer ruimte en aandacht geven aan de laatste fase van hun leven en hierover met elkaar in gesprek gaan.

“Ik vind het belangrijk mijn leven zelf vorm te kunnen geven. Ook mijn eigen levenseinde. In Nederland is dat niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Ik heb me aangesloten bij het Humanistisch Verbond. Zij maken zich hard voor dat wat ik belangrijk vind."

Henk_Blanken_auteursportret_credit_Harry_Cock_highres (1)
Henk Blanken, fotograaf: Harry Cock
Henk Blanken

VRIJ DENKEN, SAMEN LEVEN 

Het Humanistisch Verbond is een onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden en donateurs is dit werk mogelijk.