De macht van orthodox conservatieve krachten in Europa neemt toe. Zij staan een ander Europa voor. Waar ivf, anticonceptie en abortus onder druk staat. Net als het recht op inclusieve en eigentijdse rolpatronen voor families en gezinnen.

Wij kiezen voor een liefdevol en vrij Europa. Wij vinden dat iedereen vrij moet blijven om een eigen invulling te geven aan leven en liefde. Het is tijd voor een tegengeluid. Een krachtig humanistisch geluid: vrij denken, samen leven.

Sta pal voor een vrij en liefdevol Europa

Ultraconservatief christelijke en rechts populistische partijen en organisaties hebben elkaar gevonden in een hang naar traditionele, verstikkende gezinswaarden.

Dit doen ze onder meer door de politieke agenda van het Europees Parlement te blokkeren zodat onderwerpen als seksuele rechten niet op de agenda komen. Ze stimuleren burgerinitiatieven die dat nastreven en ze vallen openlijk mensenrechtenorganisaties aan. Hoe het precies zit lees je in ons achtergrondverhaal.  

De Europese verkiezingen van 2019 zijn daarom misschien wel belangrijker dan ooit. Met jouw stem heb je invloed op de samenstelling van het Europees Parlement. Dit is het moment om te kiezen voor een liefdevol en vrij Europa.  

 

Wat wij doen

  • We vragen jou om alert te zijn!
  • We vragen verkiesbare politici om kleur te bekennen. Hoe willen zij zich gaan inzetten voor een vrij en liefdevol Europa? Hun uitspraken vind je hier.
  • Voor deze campagne werken we samen met de European Humanist Federation en we zijn we aangesloten bij de Hart Boven Hard-campagne van De Goede Zaak.
  • We stelden de Liefdesverklaring op, onze reactie op de orthodoxe Nasvhille-verklaring. Het is een oproep om onze verworvenheden te verdedigen en de liefde te omarmen. De Liefdesverklaring werd door meer dan 52.000 mensen, onder wie mensen uit media, verschillende denominaties, cultuur en de politiek, ondertekend.

Wat jij kunt doen

  • Toon je liefde. Maak je facebookprofiel Europa-proof met dit kekke liefdevolle kader.
  • Laat je inspireren door mede-ondertekenaars. Hoe kijken onder meer Niña Weijers, Shirin Musa en Vamba Sherif naar Europa?
  • Gebruik je stem. Lees hier hoe verkiesbare politici zich willen inzetten voor belangrijke waarden als gelijkheid en inclusiviteit.
  • Sluit je aan. Samen staan we voor een krachtig humanistisch geluid. Elke bijdrage is zinvol. Lees wat je kunt doen op onze Help Mee-pagina.

Heb je liefde te geven?

Laat het zien met dit nieuwe kader voor om je profielfoto

Foto van Vamba-Sherif

Mijn Europa: Vamba Sherif

Vamba Sherif is schrijver en noemt zichzelf Afro-Europeaan. “Europa staat voor vrijheden die ik niet heb gehad in mijn geboorteland."

Schermafbeelding-2019-05-05-om-13.04.40

Mijn Europa: Ineke de Vries

Orthodoxe en reactionaire coalities bedreigen vrijheden, zoals het recht op abortus. Ineke de Vries van de Europese Humanisten maakt zich zorgen.

borisbreeddef

Mijn Europa: Boris van der Ham

Vrijheid vraagt vereniging. "We moeten samen de vrijheid verdedigen en verdiepen", vindt Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond.