abortus is geen misdaad

In Nederland staat het nog altijd in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296), ook al is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Het moment is nu om dit voorgoed te veranderen! Onze petitie werd meer dan 40.000x ondertekend. Dank voor je steun! Nu zetten we de volgende stap: samen met BNNVARA starten we een burgerinitiatief om artikel 296 te schrappen. Zo maken we ons geluid nog sterker: als we weer de 40.000 halen, móet het voorstel worden besproken in de Tweede Kamer.

Abortus is geen misdaad

Tweede Kamer, schrap artikel 296!

Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een menswaardige samenleving waarin iedereen gelijk wordt behandeld en vrij is het leven naar eigen wens vorm te geven. Vanuit die gedachte beschermen en versterken we de vrije keuze voor abortus:

  • In juli is door het Humanistisch Verbond de allereerste belangenorganisatie rondom abortus en anticonceptie opgericht: Ava. Lees erover op Avahelpt.nl.
  • We voeren actie voor bufferzones bij abortusklinieken om intimiderende anti-abortusdemonstranten op afstand te houden van bezoekers. 9 van de 14 klinieken hebben nu een bufferzone of demonstratieregels om bezoekers te beschermen.
  • Samen met De Bovengrondse zijn we de Abortusbuddy’s gestart om mensen die niet alleen naar de kliniek willen, te vergezellen in hun bezoek aan een kliniek. Kijk op www.samennaardekliniek.nl.
  • We publiceren persoonlijke ervaringen van mensen die te maken hebben gehad met een abortus en stimuleren mensen te luisteren naar andermans abortuservaring zonder oordeel via www.openoverabortus.nl.
  • De Gespreksgroep ‘Levensvragen na abortus’ bieden een veilige omgeving om je ervaringen met een abortus te delen met anderen. Gespreksgroep levensvragen na abortus – Humanistisch Verbond.
  • Het Abortusvertelspel is door ons ontwikkeld om jou te helpen om over je abortus na te denken en erover te praten met anderen. Bestel het abortus vertelspel.
  • Bekijk ons hele dossier ‘Abortus is geen misdaad’.
Foto Kiki

Een abortus kan allerlei levensvragen oproepen

Kiki Biel begeleidt gespreksgroepen over levensvragen na abortus. “Humanisten vinden het belangrijk om zorgvuldig met levensbeslissingen om te gaan.”

Waarom willen we abortus uit het Wetboek van Strafrecht?

Over de hele wereld probeert een groeiende ultraconservatieve beweging abortus onmogelijk te maken. In de VS wordt in steeds meer staten de mogelijkheid tot abortus teruggedraaid. In El Salvador kreeg een vrouw 30 jaar gevangenisstraf omdat haar miskraam als abortus wordt beschouwd. In Europa is in Polen en Hongarije abortus weer strafbaar.

Abortus strafbaar maken zorgt niet voor minder abortus. Het zorgt alleen maar voor onveilige abortussen. Helaas krijgt de anti-abortuslobby ook hier steeds meer terrein en onderhoudt nauwe banden met Amerika. Intimidatie bij abortusklinieken, abortus in het Wetboek van Strafrecht, subsidie die aan anti-abortusorganisatie wordt verstrekt: ook in Nederland is de situatie kwetsbaar.

Laten we vooropstellen: de zorg in de klinieken is goed. Maar omdat abortus in het Wetboek van Strafrecht staat, is die zorg geen onderdeel van het reguliere zorgstelsel. Wij vinden dat het hier wél onderdeel van moet zijn. Zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet. En zodat abortus onder dezelfde wet- en regelgeving valt als bijvoorbeeld een behandeling door een medisch specialist in het ziekenhuis. Want abortus is géén misdaad.

Daarom roepen wij de Tweede Kamer op: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht, schrap artikel 296!

Waarom nu een burgeriniatief?

Het burgerinitiatief is het recht van burgers om onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen. Als we de 40.000 handtekeningen halen, moet de Tweede Kamer er over vergaderen. Aan de ondertekening van een burgerinitiatief zitten meer regels dan bij een petitie. Zo is je geboortedatum en adres nodig, omdat alle ondertekenaars 18+ moeten zijn en de Nederlandse nationaliteit moeten bezitten. Een petitie vraagt ook aandacht voor een probleem, maar heeft geen juridische status.

Het Humanistisch Verbond

Vrij denken, samen leven. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een menswaardige samenleving waarin iedereen gelijk wordt behandeld en vrij is het leven naar eigen wens vorm te geven. Vanuit die gedachte beschermen en versterken we een open klimaat en de vrije keuze voor abortus. Met lobby, acties en jouw steun. Want ons werk is alleen mogelijk dankzij onze leden en donateurs. Sluit je hier aan!