Hoe kunnen we de seizoenen weer meer ervaren? De rol van de wisseling van de natuur op ons leven wordt nogal eens onderschat. We hebben de neiging op hetzelfde, vaak hoge tempo, door te gaan. Maar de invloed is er wel degelijk. Het kan helpen om de natuur meer toe te laten in je leven. Door je bewust te zijn van de natuurwisselingen, en je ritme aan te passen aan de natuur, kun je meer rust ervaren, of juist meer energie en veerkracht.

Met elk seizoen verandert onze omgeving. De dagen worden langer, of korter. Planten en bomen gaan in winterslaap, of komen weer tot bloei. Met die verandering verandert ook onze blik en beleving – de invloed van de natuur hierop is vaak groter dan we beseffen. Alles grijpt in elkaar, en leeft in samenhang.

In onze nieuwe serie Seizoensvieringen staan we stil bij de verandering van seizoenen. Hoe kunnen we meer bewust de natuurwisselingen ervaren en op welke manier kun je je verbinden met het nieuwe seizoen? Op 25 juni 2023 is de tweede viering: vier de zomer.

Jessica den Outer
Beeld door: © Judith Jockel

De zomer: vier en verwonder

Jessica den Outer kijkt vooruit
Jessica den Outer heeft haar carrière gewijd aan de missie: een groene toekomst voor toekomstige generaties. Ze is gespecialiseerd in de Rechten voor de Natuur, waarin haar liefde voor de natuur en interesse in het recht samenkomen. Ze is van huis uit milieujurist en pleit sinds 2017 voor de Rechten voor de Natuur en de belangen van toekomstige generaties. Ze heeft verschillende awards ontvangen voor haar werk. In 2019 werd ze erkend als een van de jongste Rechten voor de Natuur experts binnen het Harmony with Nature-netwerk van de Verenigde Naties.

In een speciaal ontworpen ritueel staan we stil bij de overgang naar het nieuwe seizoen. We zoeken naar natuurlijke perspectieven en ondergaan verschillende natuurervaringen, in wisselende vormen van aandacht, om de natuurwisselingen in de zomer dieper te ervaren.

Datum: zondag 25 juni 2023
Tijd: 11.00-13.00 uur
Locatie: Mediamatic, Amsterdam

Tickets
€ 25 standaard
€ 20 leden Humanistisch Verbond**
€ 10 kinderen (vanaf 15 jaar) of introducée
**Let op: leden kunnen een niet-HV-lid als introducée meenemen met 50% korting

Ja, ik vier de zomer!

Het Humanistisch Verbond en de natuur 

Deze nieuwe serie seizoensvieringen maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.

klimaatmars humanistisch verbond

Wat we doen: het programma Ecohumanisme

De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen om toch in actie te komen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief.

Twee mensen die elkaar omhelzen bij de Klimaatvrijplaats

Wij komen op voor klimaatactivisten

Zij zetten zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan, maar zien weinig verbetering. Zij dreigen uitgeput te raken. De Klimaatvrijplaats is er voor hen.

klimaatmars humanistisch verbond

We bieden perspectief

De klimaatcrisis is nu. Wat kan ik doen? Waar vind ik steun? Verdiepingsdag Actieve Hoop helpt je op weg.

seizoensviering zomer

We gaan de verbinding aan: seizoensvieringen

Elk nieuw seizoen heeft invloed op ons leven. In de serie Seizoensvieringen staan we stil bij de natuurwisselingen. Doe mee, op 26 maart vieren we de lente!

Humanistisch Wandelen_copyright_Humanistisch Verbond_humawandel

We gaan de verbinding aan: Humanistisch Wandelen

Wandelen vertraagt, opent je blik op je omgeving, en geeft ruimte voor verwondering. Doe mee aan een humanistische wandeling bij jou in de buurt.