Op zondag 24 september vieren we de herfst in Tolhuistuin, Amsterdam. Tickets vanaf 10 euro. Leden ontvangen korting! 

In de zomer bereikt de natuur haar hoogtepunt, maar dan kondigt de onvermijdelijke herfst zich aan. Het moment in de cyclus waarop we afscheid nemen van de bloei. De bomen kleuren oranje, rood en bruin in voorbereiding op de bladerval. Deze gevallen bladeren worden als “rommel” van de straten geveegd. Maar in de natuur bestaat geen afval; het vormt juist de basis voor nieuwe groei.

 

De herfst: vier en verwonder met Jalila Essaïdi

Jalila-Essaidi

De viering op zondag 24 september  start met een lezing van biotechkunstenaar Jalila Essaïdi. Zij maakt textiel van koeienpoep. Natuurlijk afval is voor haar een waardevolle grondstof. Ze is gespecialiseerd in biotechnologie en bio-kunst. Ze laat zich voortdurend inspireren door de natuur en onderzoekt met haar projecten complexe maatschappelijke, ethische en culturele vraagstukken.

Jalila Essaïdi neemt ons mee in haar perspectief op de natuur en de persoonlijke drijfveren achter haar creaties.

Zintuigen aan het werk

“De natuur heeft de mooiste materialen met de beste eigenschappen.”

Jalila Essaïdi

Na de pauze kijken we met de blik van Jalila Essaïdi naar de natuur en zien we hoe teruggang en verval in de natuur nieuwe kansen biedt. Met onze zintuigen onderzoeken we de ons omringende omgeving. Wat brengt deze blik ons?

Koop hier je ticket

Datum: zondag 24 september 2023
Tijd: 11.00-13.00 uur
Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam

Tickets
€ 12,50 standaard
€ 10 leden Humanistisch Verbond**
€ 5 kinderen (vanaf 14 jaar) of introducée
€ 2,50 Stadspas
**Let op: leden kunnen een niet-HV-lid als introducée meenemen met 50% korting

seizoensviering zomer Lotte Dale
Seizoensviering: vier de zomer @ Lotte Dale

Over de Seizoensvieringen

Hoe kunnen we meer bewust de natuurwisselingen ervaren? Met elk seizoen verandert onze omgeving. De dagen worden langer, of korter. Planten en bomen gaan in winterslaap, of komen weer tot bloei. Met die verandering verandert ook onze blik en beleving – de invloed van de natuur hierop is vaak groter dan we beseffen. Alles grijpt in elkaar, en leeft in samenhang. Tijdens de Seizoensvieringen staan we stil bij deze veranderingen en de invloed op ons leven.

Eerstvolgende edities

Eerder dit jaar vierden we de overgang naar de lente en de zomer.

Het Humanistisch Verbond en de natuur

Deze serie seizoensvieringen maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.

klimaatmars humanistisch verbond

Wat we doen: het programma Ecohumanisme

De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen om toch in actie te komen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief.

Twee mensen die elkaar omhelzen bij de Klimaatvrijplaats

Wij komen op voor klimaatactivisten

Zij zetten zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan, maar zien weinig verbetering. Zij dreigen uitgeput te raken. De Klimaatvrijplaats is er voor hen.

ecohumanisme actieve hoop klimaatvrijplaats

We bieden perspectief

De klimaatcrisis is nu. Wat kan ik doen? Waar vind ik steun? Verdiepingsdag Actieve Hoop helpt je op weg.

seizoensviering zomer Lotte Dale

We gaan de verbinding aan: seizoensvieringen

Elk nieuw seizoen heeft invloed op ons leven. In de serie Seizoensvieringen staan we stil bij de natuurwisselingen. Doe mee, op 26 maart vieren we de lente!

Humanistisch Wandelen_copyright_Humanistisch Verbond_humawandel

We gaan de verbinding aan: Humanistisch Wandelen

Wandelen vertraagt, opent je blik op je omgeving, en geeft ruimte voor verwondering. Doe mee aan een humanistische wandeling bij jou in de buurt.