De wereld staat in brand, maar de politiek komt niet in actie. Doelen worden niet gehaald, politieke leiders spreken lege woorden. Steeds meer mensen, vooral jongeren, die de klimaatcrisis willen stoppen, voelen zich hierdoor eenzaam in hun strijd. Ze raken wanhopig, opgebrand en neerslachtig. Ze worden in hun zingeving bedreigd.
Herkenbaar? De Klimaatvrijplaats is een veilige omgeving waar je ondersteuning krijgt van professionele begeleiders en elkaar. Het is een plek waar je mentaal kunt opladen. Gezamenlijk ga je op zoek naar manieren om toch hoopvol te blijven, en de balans te vinden tussen je grote zorgen voor het klimaat en de verbinding met het hier en nu.
In 2023 gaat het om 4 bijeenkomsten geïnspireerd op het werk van ecofilosoof en activist Joanna Macy. Haar werk staat voor radicale verbondenheid met alle dingen in het leven. Elk seizoen is er een samenkomst van een dag.
De eerste reeks Klimaatvrijplaats-bijeenkomsten is gestart in februari 2023, deze was rap volgeboekt! Was je te laat met aanmelden voor de eerste reeks? Goed nieuws: er komen nieuwe reeksen van 4 bijeenkomsten aan. Deelname aan de Klimaatvrijplaats is gratis.

Een nieuwe reeks start in het najaar
Er komen nieuwe reeksen van 4 bijeenkomsten aan. De data worden binnenkort bekend gemaakt voor 2023/2024, dan worden er meerdere Klimaatvrijplaatsen georganiseerd. Meld je hieronder aan voor de interesselijst, dan hoor je gauw van ons!
Wil jij ook je steun betuigen? Doe dan een donatie, zodat wij dit project kunnen blijven voorzetten.
Ontmoet de begeleiders






Vivianne Bauer
Vivianne Baur heeft zeventien jaar als onderzoeker en docent op verschillende universiteiten gewerkt, waaronder de Universiteit voor Humanistiek. Daarnaast begeleidt zij sinds 2013 als bewustzijnscoach en systemisch opsteller individuen en groepen om zich (opnieuw) te verbinden met hun levenskracht.
Manu Busschots
Manu Busschots is een ervaren trainer, coach, klimaatpsycholoog, duurzaam ondernemer en betrokken vader van drie kinderen. Hij startte Stichting KlimaatGesprekken om zich vrijwillig naast zijn werk in te zetten voor duurzaamheid. Later startte hij de Deep Change Academy, zodat zijn liefde voor het coachvak en persoonlijk leiderschap kon samenkomen met zijn verlangen voor een wereld vol liefde voor al het leven. Hij is co-auteur van de Klimaatcoachgids. Mensen noemen Manu vriendelijk, rustig, deskundig, doortastend en inspirerend. Hij is op zijn best als hij creatief mag werken met alles wat er is en een van zijn motto’s is: talk the walk, preach what you practice.
Lotte Huijing
Lotte Huijing begeleidt al vele jaren groepen en gesprekken. En dan het liefst als het echt ergens over gaat; bijvoorbeeld levensvragen of maatschappelijke kwesties. Lotte is een doorgewinterde trainer/coach en werkt nu als programmamanager Ecohumanisme. Bij de Klimaatvrijplaats komt haar wens tot uitdrukking om haar vaardigheden in te zetten daar waar de wereld ze keihard nodig heeft.
Nienke van Ittersum
Nienke van Ittersum is sinds 2013 betrokken bij diverse takken van de klimaat-en dierenrechtenbeweging. Hierin ondersteunt ze activisten om hun strijd op een gezonde manier vol te houden en geestelijke weerbaarheid op te bouwen. Daarnaast geeft ze trainingen in geweldloze communicatie aan activisten. Nienke heeft een master Humanistiek en is in haar dagelijks leven pastor in de dak-en-thuislozenopvang.
Alex Lagas
Alex Lagas wist van huis uit al dat onze huidige levensstijl niet houdbaar is, maar bij de geboorte van zijn zoon voelde hij pas echt in zijn hart wat hem te doen stond. Hij realiseerde zich dat hij gebruik maakt van een aarde waarop zijn zoon nog verder moet als hij er niet meer is. ‘Als ik dat niet met zorg doe, teer ik onnodig in op de reserves die van hem zijn. En van zijn kinderen en kleinkinderen.’ Als psychosociaal therapeut is Alex zeer ervaren in het werken aan herstel met mensen. Hij besloot zijn expertise van therapeut, opleider, trainer en supervisor ook in te zetten voor het herstel van de aarde. Zonder een gezonde aarde kunnen mensen niet gezond zijn. Alex werkt bij Phoenix Opleidingen in Utrecht en is in opleiding tot regeneratief tuinder.
Jette van Ravesteyn
Jette van Ravesteyn is een ervaren klimaatactivist en gepassioneerd over het ondersteunen van mensen die vechten voor rechtvaardigheid. Ze werkt als geestelijk verzorger in de gevangenis en heeft ervaring in de ouderenzorg en psychiatrie. Jette woont in- en bouwt zorgzame gemeenschappen. Ze heeft een Master Humanistiek, een achtergrond in permacultuur en eindeloze interesse voor mensen, systemen, bomen, planten, insecten en muziek.
Nieuwe reeksen van de Klimaatvrijplaats
Er komen nieuwe reeksen aan van de Klimaatvrijplaats. Heb je interesse om mee te doen? Vul hieronder je naam en andere gegevens in, dan ontvang je een mailtje van ons zodra de nieuwe data bekend zijn en je je kunt aanmelden.

De Klimaatvrijplaats verdient jouw steun
Wil jij er zijn voor de klimaatvoorhoede? Voor 100 euro kunnen wij een deelnemer een seizoen begeleiden, voor 400 euro kan iemand een heel jaar meedoen. Met jouw donatie ondersteun jij de voorhoede en daarmee de strijd voor duurzame wereld. Doe nu een donatie

Over het Humanistisch Verbond
Het Humanistisch Verbond is een expert op het gebied van zingeving. We hebben een rijke traditie in het ondersteunen van mensen die levensveranderende en soms ontwrichtende gebeurtenissen ervaren. Met onze expertise kunnen wij er ook zijn voor de klimaatvoorhoede, zodat zij niet opgebrand raken. Ze zijn onmisbaar in onze klimaatstrijd.
Vind je dit een goed initiatief en ken je iemand die wel wat ondersteuning kan gebruiken? Deel De Klimaatvrijplaats met iedereen die geïnteresseerd kan zijn – als deelnemer of donateur. Alle hulp is welkom!
Ja, ik doe een eenmalige donatie
Veelgestelde vragen
Voor wie is de Klimaatvrijplaats precies?
De Klimaatvrijplaats is een plek om mentaal op te laden voor de voorhoede van de klimaatbeweging. Je bent bijvoorbeeld werkzaam voor een milieuorganisatie of vrijwillig actief bij een burgerinitiatief. Je bent klimaatonderzoeker, werkt in de natuureducatie, bent een vernieuwende landbouwer of kartrekker in de klimaattransitie. Je zet je meerdere uren per week in om de klimaatcrisis tegen te gaan en de benodigde veranderingen vorm te geven.
Dat betekent dat je niet alleen je eigen ecologische voetafdruk probeert te beperken, maar juist ook impact hebt in de samenleving. We streven naar een diverse groep activisten uit verschillende hoeken van de klimaatbeweging. Je bent bereid om te reflecteren, je emoties te delen en andere deelnemers te steunen. Hier lees je meer.
De groepen worden zorgvuldig samengesteld door te kijken of jouw situatie en behoeften matchen met wat de Klimaatvrijplaats aanbiedt. Daarnaast letten we bij het samenstellen ook op diversiteit van de groep en waar mogelijk de woonregio. Met een aantal mensen zullen we hiervoor nog telefonisch contact opnemen om enkele vragen te stellen voor een optimale match.
Hoe kom ik bij de locatie van de Klimaatvrijplaats?
Je ontvangt vooraf informatie van ons over de locatie. De locatie is goed met openbaar vervoer te bereiken en eventueel kunnen we deelnemers uit dezelfde regio helpen bij het organiseren van carpoolen.
Hoe zit het met eten bij de Klimaatvrijplaats? Is de lunch vegan? Kan ik een voedselintolerantie of allergie doorgeven?
Ja, de lunch is vegan. Als er ingrediënten zijn die je niet kunt eten, door een voedselintolerantie of allergie, dan kun je dit later nog doorgeven. Dan zorgen wij voor een passend alternatief.
Moet ik voor de lunch betalen? Of krijg ik die gratis aangeboden?
Deelname aan de Klimaatvrijplaats is gratis. Ook de uitgebreide vegan lunch die bij de Klimaatvrijplaats wordt geserveerd, krijg je gratis aangeboden. Dit is onze manier om er te kunnen zijn voor de klimaatvoorhoede.
Het lukt mij (misschien) niet om alle dagen aanwezig te zijn. Kan ik dan toch meedoen?
Voor het proces is het belangrijk dat je alle dagen aanwezig bent. Mocht je een dag uit een reeks niet kunnen, dan delen we je graag in bij een volgende editie. Als je je inschrijft voor een reeks, verwachten we dat je er alle bijeenkomsten bent.
Kan je niet op alle dagen? Vul de interesselijst toch alvast in, en geef bij de vraag over beschikbaarheid aan dat je informatie over de volgende editie wilt ontvangen.
Ik heb een inhoudelijke vraag. Bij wie kan ik terecht?
Neem bij vragen over de inhoud contact op met programmamanager Lotte Huijing, door te mailen naar [email protected]
Als ik doneer via deze pagina, komt mijn bedrag dan volledig ten goede aan dit initiatief?
Ja, het bedrag dat je via deze pagina doneert, wordt geoormerkt. Wij zorgen ervoor dat het bedrag volledig ten goede komt aan de ondersteuning van klimaatactivisten via de Klimaatvrijplaats. Het steunen van klimaatactivisten is onderdeel van ons programma Ecohumanisme. Dankzij onze leden en donateurs is dit werk mogelijk. Wil je ons maandelijks steunen als lid, waarmee je ook andere acties steunt voor een vrije en humane samenleving? Sluit je aan bij de groeiende humanistische beweging!
Wat doet het Humanistisch Verbond, waar staan jullie voor?
Vrij denken, samen leven. Dat is waar het Humanistisch Verbond voor staat. Een menswaardige samenleving, waarin iedereen mee kan denken en doen. En waarin we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. Met onze programma’s en campagnes zetten we ons hier voor in: door actie te voeren of door te lobbyen, maar ook met bijvoorbeeld cursussen en evenementen. Lees hier meer over wat we doen.
Ik heb een andere vraag die hier niet bij staat
Laat het weten, stuur een mail met je vraag naar [email protected]. Dank alvast!
Het Humanistisch Verbond en klimaatverandering
De Klimaatvrijplaats maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.