De Klimaatvrijplaats: informatie en aanmelding
Een kleine groep mensen zet zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan. Ze zetten zich in met hart en ziel, maar dreigen uitgeput te raken. De Klimaatvrijplaats is er voor hen.
De wereld staat in brand, maar de politiek komt niet in actie. Doelen worden niet gehaald, politieke leiders spreken lege woorden. Steeds meer mensen, vooral jongeren, die de klimaatcrisis willen stoppen, voelen zich hierdoor eenzaam in hun strijd. Ze raken wanhopig, opgebrand en neerslachtig. Ze worden in hun zingeving bedreigd.
Herkenbaar? De Klimaatvrijplaats is een veilige omgeving waar je ondersteuning krijgt van professionele begeleiders en elkaar. Het is een plek waar je mentaal kunt opladen. Gezamenlijk ga je op zoek naar manieren om toch hoopvol te blijven, en de balans te vinden tussen je grote zorgen voor het klimaat en de verbinding met het hier en nu.
In 2023 gaat het om 4 bijeenkomsten geïnspireerd op het werk van ecofilosoof en activist Joanna Macy. Haar werk staat voor radicale verbondenheid met alle dingen in het leven. Elk seizoen is er een samenkomst van een dag.

De data voor drie reeksen zijn bekend en er komen er nog meer in 2024!
Iedere Klimaatvrijplaats bestaat uit een groep van ongeveer 20 deelnemers. We benutten graag alle plekken voor mensen die er op zitten te wachten. Als je je aanmeldt voor een ronde met een serie van 4 data dan verwachten we dat je alle bijeenkomsten aanwezig kunt zijn. Elk seizoen is er een samenkomst van een dag. Deelname is niet vrijblijvend omdat we een intensief groepstraject bieden.
Klimaatvrijplaats datumreeks tweede editie
dag 1: vrijdag 17 nov herfst 2023
dag 2: woensdag 7 feb winter 2024
dag 3: woensdag 17 apr lente 2024
dag 4: vrijdag 28 jun zomer 2024
Locatie: in de bossen bij Driebergen.
Klimaatvrijplaats datumreeks derde editie
dag 1: vrijdag 15 dec herfst 2023
dag 2: vrijdag 15 mrt winter 2024
dag 3: vrijdag 14 jun lente 2024
dag 4: vrijdag 13 sep zomer 2024
Locatie: regio Arnhem/Veluwezoom.
Klimaatvrijplaats datumreeks vierde editie
dag 1: zaterdag 13 jan winter 2024
dag 2: zaterdag 13 apr lente 2024
dag 3: zaterdag 6 jul zomer 2024
dag 4: zaterdag 12 okt herfst 2024
Locatie: wordt later bekend gemaakt.
Kan je niet op alle data van een reeks? Beantwoord ook dan alle vragen hieronder, zodat we je alvast beter leren kennen. De nieuwe startdatum(s) hoor je dan later nog van ons.
Vul hieronder de vragenlijst in om je aan te melden voor één van bovengenoemde edities. Dankjewel alvast!
Ja, ik wil meedoen met de Klimaatvrijplaats
Veelgestelde vragen
Voor wie is de Klimaatvrijplaats precies?
De Klimaatvrijplaats is een plek om mentaal op te laden voor de voorhoede van de klimaatbeweging. Je bent bijvoorbeeld werkzaam voor een milieuorganisatie of vrijwillig actief bij een burgerinitiatief. Je bent klimaatonderzoeker, werkt in de natuureducatie, bent een vernieuwende landbouwer of kartrekker in de klimaattransitie. Je zet je meerdere uren per week in om de klimaatcrisis tegen te gaan en de benodigde veranderingen vorm te geven.
Dat betekent dat je niet alleen je eigen ecologische voetafdruk probeert te beperken, maar juist ook impact hebt in de samenleving. We streven naar een diverse groep activisten uit verschillende hoeken van de klimaatbeweging. Je bent bereid om te reflecteren, je emoties te delen en andere deelnemers te steunen. Hier lees je meer.
De groepen worden zorgvuldig samengesteld door te kijken of jouw situatie en behoeften matchen met wat de Klimaatvrijplaats aanbiedt. Daarnaast letten we bij het samenstellen ook op diversiteit van de groep en waar mogelijk de woonregio. Met een aantal mensen zullen we hiervoor nog telefonisch contact opnemen om enkele vragen te stellen voor een optimale match.
Hoe kom ik bij de locatie van de Klimaatvrijplaats?
Je ontvangt vooraf informatie van ons over de locatie. De locatie is goed met openbaar vervoer te bereiken en eventueel kunnen we deelnemers uit dezelfde regio helpen bij het organiseren van carpoolen.
Wie zijn de begeleiders?
Alle begeleiders van de Klimaatvrijplaats zijn ervaren trainers. Op deze pagina kun je meer lezen over de begeleiders.
Hoe zit het met eten bij de Klimaatvrijplaats? Is de lunch vegan? Kan ik een voedselintolerantie of allergie doorgeven?
Ja, de lunch is vegan. Als er ingrediënten zijn die je niet kunt eten, door een voedselintolerantie of allergie, dan kun je dit later nog doorgeven. Dan zorgen wij voor een passend alternatief.
Moet ik voor de lunch betalen? Of krijg ik die gratis aangeboden?
Deelname aan de Klimaatvrijplaats is gratis. Ook de uitgebreide vegan lunch die bij de Klimaatvrijplaats wordt geserveerd, krijg je gratis aangeboden. Dit is onze manier om er te kunnen zijn voor de klimaatvoorhoede.
Het lukt mij (misschien) niet om alle dagen aanwezig te zijn. Kan ik dan toch meedoen?
Voor het proces is het belangrijk dat je alle dagen aanwezig bent. Mocht je een dag uit een reeks niet kunnen, dan delen we je graag in bij een volgende editie. Als je je inschrijft voor een reeks, verwachten we dat je er alle bijeenkomsten bent.
Kan je niet op alle dagen? Vul de vragenlijst toch alvast in, en geef bij de vraag over beschikbaarheid aan dat je informatie over de volgende editie wilt ontvangen.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
Het Humanistisch Verbond gaat zorgvuldig om met je gegevens. Je leest er meer over in ons privacystatement. Je gegevens worden met niemand gedeeld en ze worden enkel gebruikt voor het samenstellen van een diverse groep voor de Klimaatvrijplaats.
Ik heb een andere vraag die hier niet bij staat
Laat het weten, stuur een mail met je vraag naar [email protected]. Dank alvast!

Over het Humanistisch Verbond
Het Humanistisch Verbond is een expert op het gebied van zingeving. We hebben een rijke traditie in het ondersteunen van mensen die levensveranderende en soms ontwrichtende gebeurtenissen ervaren. Met onze expertise kunnen wij er ook zijn voor de klimaatvoorhoede, zodat zij niet opgebrand raken. Ze zijn onmisbaar in onze klimaatstrijd.
Het Humanistisch Verbond en klimaatverandering
De Klimaatvrijplaats maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.