In elk mensenleven vinden gebeurtenissen plaats die om betekenisgeving vragen. Denk aan persoonlijke ervaringen zoals een verhuizing, samenwonen, ziekte, afscheid van werk of een geboorte. Een ritueel kan hierbij ondersteunend zijn, hoe je leven er ook uitziet, in welk werkveld je ook werkzaam bent.

Een ritueel zet de tijd even stil en prikkelt de zintuigen. Rituelen zorgen voor orde en stabiliteit; ze kunnen richting geven of een verandering markeren. Zo vormen ze de piketpaaltjes die betekenis geven aan belangrijke overgangsmomenten. We kennen eeuwenoude rituelen, rituelen die horen bij religies en levensbeschouwingen. Ook merken we dat veel mensen in deze tijd verder kijken, dat veel situaties zo bijzonder zijn dat ze om een nieuw ritueel vragen. Hoe vind je zelf een ritueel antwoord op hedendaagse kwesties? Kom naar de workshop en ga mee op rituele ontdekkingsreis!

De trainers
Maaike en Liesbeth volgden de postacademische Celebrantenopleiding aan de Universiteit voor Humanistiek. Maaike heeft in Leiden haar eigen praktijk als ceremoniemaker en ritueelbegeleider. Liesbeth heeft ruime ervaring als trouwambtenaar, maar verzorgt ook uiteenlopende rituele begeleiding aan particulieren en organisaties.