thijs

Welke betekenis heeft humanisme in je leven?
Op mijn twaalfde kreeg ik te horen dat ik een kwaadaardige tumor had in mijn knie. Ik heb uiteindelijk een beenamputatie moeten ondergaan, en daarop volgde chemotherapie. Op jonge leeftijd merkte ik hoeveel pech je kunt hebben. Maar ik merkte ook hoeveel je alsnog kunt bereiken, vanuit je eigen kracht. Ik geloof er echt in dat je als mens tot heel veel dingen in staat bent. Doordat ik alles gewoon doe ben ik er ook bewust van dat ik een inspiratiebron kan zijn voor anderen.

Waarom noem je jezelf humanist?
“Door mezelf humanist te noemen geef ik aan dat ik verantwoordelijkheid draag voor het leven. Jezelf humanist noemen geeft een bepaalde drive. Hierdoor kun je tegen jezelf zeggen: als ik een probleem heb, moet ik dit zelf oplossen. Het zegt dat je bezig bent met zingeving.”

Er wordt gezegd dat steeds minder jongeren ergens lid van willen worden. Jij bent lid van het Humanistisch Verbond. Waarom vind je dat belangrijk?
“Voor mij was het fijn om een club van gelijkgestemden te vinden. Iedereen wordt naar die vereniging getrokken met dezelfde reden. Dat kan heel prettig zijn. Binnen mijn politieke kringen heb ik dit natuurlijk ook wel. Maar bij het Humanistisch Verbond is het net anders. Wat daar zo fijn van is, is dat het los staat van politieke kleur. Hierdoor kun je juist op zoek naar verbinding op dezelfde onderwerpen.”

Hoe denk jij dat het humanisme anderen van jouw generatie zou kunnen helpen?
“Alleen maar roepen dat alles jou overkomt is heel makkelijk. Het humanisme helpt je juist om problemen samen op te lossen en daarin ook verantwoordelijkheid te nemen als mens.”

Is er iets wat jij als jonge humanist mist?
“Ik zit in het bestuur van de afdeling Midden-Holland en de leeftijd daar is gemiddeld zestig jaar. Deze generatie heeft een iets ander perspectief op humanisme die meer historisch en filosofisch is. Dat vind ik ook interessant, maar ik ben meer bezig met mijn leven en wat ik kan bijdragen aan een eerlijke wereld. Het zou mooi zijn als er meer jongeren zich ook actief zouden gaan inzetten, want zo ontstaat een bijzondere, diverse mix aan humanistische gedachten.”

Thijs van den End is 28 jaar oud. Naast zijn studie speelt hij zitvolleybal en werkt hij één dag in de week bij Fonds Gehandicaptensport. Tot 2020 heeft hij wedstrijdzwemmen op het hoogste niveau gedaan. In 2018 wist hij zilver te behalen op het EK. Daarnaast is hij ook politiek actief geweest bij D66 en de Jonge Democraten. Hij is vier jaar (actief) lid van het Humanistisch Verbond en sinds kort bezig met het mede opzetten van de Jonge Humanisten afdeling in Utrecht.

Lees meer interviews met jonge humanisten

Prerna Chaudhary uitgelicht 1200 x 800

Waarom Prerna (27) zich vrijzinnig noemt

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Aan het woord Prerna Chaudhary (27).

Profielfoto Joey Koops

Waarom Joey (30) zich humanist noemt

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Aan het woord Joey Koops (30).

Bente ten Haaf uitgelicht 1200 x 800

Waarom Bente (19) zich humanist noemt

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Aan het woord Bente ten Haaf (19).

Sluit je aan bij het Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk.

fotoshoot 3

Lois Trijnes

Campagne & Communicatie stagiair

Profiel-pagina