Profielfoto Joey Koops
© Richard Broekhuijzen Fotografie

Waar zet je je allemaal voor in?
“Ik woon in Emmen en ben daar fractievoorzitter voor D66. Daarnaast werk ik als beleidsadviseur voor de Immigratiedienst en studeer ik Internationale Betrekkingen. Als ik voel dat er onrecht speelt, bijvoorbeeld op het gebied van liefde, geloof en discriminatie, kan ik niet stilzitten. Ik merk dat ik hierin verschil kan maken in de politiek, en daarbuiten.”

Waarom vind je het belangrijk om je in te zetten tegen onrecht?
“Als ik iemand hoor spreken over onrecht, dan trek ik mij dat enorm aan. Dat heb ik altijd al gehad, maar naarmate ik ouder word, is dat alleen maar meer geworden. Mijn dagen zijn druk maar ik doe dit omdat het me energie geeft. Ook als ik ’s avonds, na een lange vergadering met D66, iets voor iemand kan betekenen dan doe ik dat heel graag.”

Welke betekenis heeft het humanisme in jouw leven?
“Toen ik recent merkte dat bepaalde rechten in Amerika steeds meer onder druk komen te staan, heb ik heel bewust het besluit genomen om lid te worden van het Humanistisch Verbond. Veel vrijheden zijn niet zo vanzelfsprekend als we denken. Daar moeten we iets tegen doen en dat kun je niet alleen aan de politiek over laten. Helemaal omdat die weg vaak traag verloopt. Van het Humanistisch Verbond krijg ik veel informatie. Het humanisme leert me om kritisch te denken, en geeft me ook inspiratie om zin te kunnen geven aan het leven.”

En, zijn je vrienden ook zo maatschappelijk actief?
“Zeker, ieder op zijn eigen manier. Ik heb een vriendengroep die kritisch durft te denken. Ik behoor niet bewust tot een bepaalde bubbel, want ik wil me niet afschermen van bepaalde ideeën of gedachten omdat deze niet mijn eigen zijn. Onbewust is het wel zo gegroeid.”

Is er iets wat jij als jonge humanist mist bij het Humanistisch Verbond?
“Op dit moment niet, misschien heb ik hier over een jaar een heel ander antwoord op. Ik ben lid geworden omdat ik achter de doelstellingen sta. Als ik daarbij kan helpen door actief te zijn dan doe ik dat absoluut.”

Joey Koops is 30 jaar en woont in Emmen. Hij werkt als beleidsadviseur voor de Immigratiedienst. Ook studeert hij internationale betrekkingen en is hij fractievoorzitter van D66 in de gemeente Emmen. Sinds kort is hij lid van het Humanistisch Verbond.

Lees meer interviews met jonge humanisten

Bente ten Haaf uitgelicht 1200 x 800

Waarom Bente (19) zich humanist noemt

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Aan het woord Bente ten Haaf (19).

Prerna Chaudhary uitgelicht 1200 x 800

Waarom Prerna (27) zich vrijzinnig noemt

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Aan het woord Prerna Chaudhary (27).

thijs

Waarom Thijs (28) zich humanist noemt

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Aan het woord Thijs van den End (28).

Sluit je aan bij het Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk.

fotoshoot 3

Lois Trijnes

Campagne & Communicatie stagiair

Profiel-pagina