Bente ten Haaf jong humanist

Waarom noem jij je humanist?
“Humanisme is iets waarover ik op school in de geschiedenisboeken las. Nooit kwam bij me op dat ik het zelf weleens zou kunnen zijn. Tot ik de ‘Ben ik humanist’- quiz van het Humanistisch Verbond voorbij zag komen. Die deed ik, en ben me er daarna in gaan verdiepen. Ik herken me heel erg in het humanisme. Ik voel me humanist. Al hangt het nog wel een beetje af met wie ik in gesprek ben of ik me ook echt zo noem. Vaak vertel ik dat ik lid ben van het Humanistisch Verbond, waarna ik uitleg wat het precies inhoudt.”

Wanneer dacht je: en nu word ik lid van het Humanistisch Verbond? 
“Nadat ik erover had gelezen, vertelde ik het mijn moeder. Zij bleek al lang lid te zijn van omroep HUMAN en kende het Humanistisch Verbond ook. Ze was erg enthousiast. Ik bestelde een introductiepakket dat ik erg interessant vond en ben toen lid geworden.”

Waar maak je je zorgen over als het om de toekomst gaat?
“Veel staat op het spel, maar structurele antwoorden blijven uit. Ook vanuit de politiek. Daar maak ik me zorgen over. Zoals de klimaatcrisis, de wooncrisis, het leenstelsel bij studenten. Ook de toenemende polarisatie, die duidelijk zichtbaar werd tijdens de coronapandemie, verontrust me. De politiek lijkt vooral door te modderen in plaats van het ook echt aan te willen pakken. Daar maak ik mij erg zorgen over.”

Welke rol zou het humanisme en het Humanistisch Verbond daarin kunnen spelen? 
“Humanisme staat voor een open gesprek. De dialoog. Verbinding kan helpen bij deze grote kwesties, zoals klimaat. Het Humanistisch Verbond is ook goed in je bewust laten zijn van bepaalde kwesties, kwesties die ertoe doen zoals abortuszorg en euthanasie. Vaak staan jongeren niet stil bij dit soort onderwerpen, terwijl dat wel goed is. De club zou jongere mensen nog beter kunnen activeren om met deze onderwerpen aan de slag te gaan.”

Welke toekomst zie je voor jezelf voor je bij het Humanistisch Verbond?
“Veel actieve leden van nu zijn van een wat hogere leeftijd. Maar je hebt jongere mensen nodig die het werk straks voort kunnen zetten. Ik weet zeker dat meer mensen dan ik zich in het humanisme kunnen vinden en zich hiervoor willen gaan inzetten. Ik hoop dat er nieuwe manieren komen om jonge mensen te laten aanhaken, zoals de samenwerkingen met Tim Hofman – dat helpt. En dat het er ook andere evenementen komen dan cursussen en lezingen waar jongeren bij elkaar kunnen komen en over dingen kunnen praten. Ik ben ervoor in!”

Bente (19) is bachelor student cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is vrijwilliger bij Ava, de belangenorganisatie voor abortuszorg en anticonceptie. Bovendien is ze lid van het Humanistisch Verbond.

Lees meer interviews met jonge humanisten

thijs

Waarom Thijs (28) zich humanist noemt

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Aan het woord Thijs van den End (28).

Prerna Chaudhary uitgelicht 1200 x 800

Waarom Prerna (27) zich vrijzinnig noemt

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Aan het woord Prerna Chaudhary (27).

Profielfoto Joey Koops

Waarom Joey (30) zich humanist noemt

Het wordt nog wel eens gezegd: jongeren houden er niet van zichzelf te labelen. Deze jonge mensen doen dat wel. Aan het woord Joey Koops (30).

Sluit je aan bij het Humanistisch Verbond

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk.

Anne van der Linden, Campagne & Communicatie stagiair Ⓒ Twycer / www.twycer.nl

Anne van der Linden

Campagne & Communicatie stagiair

Profiel-pagina