Welke plaats past bij de overledene?

Sluit je ogen en stel jezelf die vraag. Welke plek komt spontaan in je op? Vraag het eventueel ook aan andere dierbaren van de overledene. Waarschijnlijk denk je aan een geliefde plek van jou of degene die je wilt gedenken. Jullie huis, een fietsroute, een museum of de stamkroeg bijvoorbeeld. Of je ziet de plaats van sterven of de uitvaartlocatie voor je. Misschien past iets plechtigers beter. Zoals een voormalige kapel, spiritueel centrum, bezinningstuin of uitstrooiveld. Kies een plaats die voor iedereen gevoelsmatig past om iemand te herdenken.

Waar mag je eigenlijk een herdenkingsceremonie houden?

Het antwoord is simpel: waar je maar wilt! Bedenk wel of mensen er last van hebben of er aanstoot aan kunnen nemen. Wil je as uitstrooien, ga dan bij de eigenaar van de grond na of dat mag en kijk hier voor overheidsregels over waar je iemand mag herdenken.

Wat moet je bedenken voordat je definitief een locatie kiest?

Het is handig om jezelf dit soort vragen te stellen:

  • Wie wil je erbij? Hoeveel mensen passen op die plek?
  • Is het voor iedereen bereikbaar (te maken)?
  • Op welke tijd wil je daar zijn? Hoe is de omgeving dan (mountainbikers, boeren die ploegen, lichtval, etc.)?
  • Is er een alternatief bij regen?
  • Wil je er muziek bij? Kan en mag dat?
  • Wil je na het moment van stilstaan bij jullie dierbare langer blijven voor een drankje, wandeling of iets anders? Met wie? Hoe regel je dat?
  • Is het privéterrein? Waar moet je reserveren of toestemming vragen om iemand te herdenken? Waar niet?

Inspirerende voorbeelden

  • Het strand. Ellen verdronk vijf jaar geleden. Haar vrienden en familie komen ’s avonds bij elkaar op een rustig strand, schrijven boodschappen in het zand en wachten tot de zee ze heeft meegevoerd.
  • Het zaaltje van de golfclub. In november 2010 overleed Anita compleet onverwacht. Na vijf jaar is de boekpresentatie van “Laatste zoen”, het boek dat haar man Henry schreef over hun liefde en opgroeiend gezin. De opbrengst gaat naar de Hartstichting. Zo voelt haar dood niet tevergeefs.
  • Het voetbalveld. Roy maakte al zijn huisgenoten gek van voetbal. Zijn huisgenoten organiseren elk jaar het naar hem vernoemde ‘Roy-toernooi’.
  • Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Hidde betekende veel voor anderen via zijn ontwikkelingswerk en nam uit elk land een steen mee. Zijn vrienden, verspreid over de wereld, leggen allemaal tegelijk op zijn sterfdag en -tijd een steen in een rivier vlakbij hun huis.
  • Het geboortehuis, de wandelplek en thuis. Mijn moeder, mijn gezin en het gezin van mijn zus strooien de helft van papa’s as uit bij het huis waar hij geboren is en begraven de rest bij zijn lievelingsplek in de natuur, zodat hij daar gevoelsmatig kan blijven rusten. We sluiten af met een barbecue bij ons ouderlijk huis, zoals hij graag deed.

Hoe geef je de ceremonie verder inhoud?

Lees voor meer inspiratie en voorbeelden ook het eerste artikel van dit tweeluik over iemand herdenken. Zijn je wensen in grote lijnen duidelijk, stel jezelf dan opnieuw vragen als: wanneer, hoe, wat. Praat over je ideeën, kijk wie wat wil doen en maak afspraken. Hier vind je bovendien ervaren ritueel- of ceremoniebegeleiders. Zij bieden hulp op maat bij de voorbereiding en de uitvoering van je herdenkingsceremonie.

Wij wensen je alvast een moment vol troost en liefde.

ivonne-van-akkeren-11

Ivonne van Akkeren | Zinrijk.com

Ivonne van Akkeren heeft jarenlange ervaring in begeleiden bij ceremonies zoals trouwen, een kind welkom heetten en herdenken. Daarnaast …
Profiel-pagina