Van alle landen in de wereld is Saudi-Arabië het meest gevaarlijk voor ongelovigen. De situatie voor niet-religieuzen is sterk verergerd sinds in 2014 een wet van kracht is die atheïsme gelijkstelt aan terrorisme, met de doodstraf tot gevolg. Ahmad Al Shamri kreeg in 2017 de doodstraf opgelegd. Sindsdien is er niets van hem vernomen.

Sinds de blasfemiewet in 2014 zijn meerdere mensen in Saudi-Arabië gevangen genomen of ter dood veroordeeld. Hoeveel is lastig te zeggen. De vermeende modernisering ten spijt blijft het regime van Saudi-Arabië gesloten. Bekend is dat mensenrechtenactivist Raif Badawi, dichter Ashraf Fayadh en Ahmad Al Shamri, die op Twitter zijn twijfels bij het geloof stelde, in de gevangenis zitten, omdat zij zijn aangeklaagd voor atheïsme en het beledigen van heiligen.

Van hen heeft Ahmad Al Shamri de doodstraf opgelegd gekregen. Volgens activisten is hij beschuldigd voor minachting van de profeet Mohammed in uitingen op social media. Al Shamri wordt atheïsme verweten, en daarvoor kun je door de wet in Saudi-Arabië dus de doodstraf krijgen.

In april 2017 kreeg hij de doodstraf opgelegd. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Onze internationale partner IHEU heeft herhaaldelijk Saudi Arabie opgeroepen Al Shamri vrij te laten, maar alle contact is tot nu toe genegeerd door de autoriteiten. In het laatste bericht van 31 augustus is om opheldering gevraagd rondom de status van Al Shamri. Ook hier is tot op heden geen reactie opgekomen.

Schrijf de ambassade van Saudi-Arabie

Het Humanistisch Verbond komt op voor de vrijheid te geloven én niet te geloven wat je wilt in binnen- en buitenland. We maken ons grote zorgen over de situatie van Ahmad Al Shamri. We vragen je net als wij een brief te sturen naar de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag (contactgegevens vind je hier). Een voorbeeldtekst vind je hieronder.

 

“Dear Honorable Ambassador,

I am concerned with the status of a Mr. Ahmad Al Shamri who, according to media reports, was sentenced to death in April of 2017.

I am concerned with the lack of information about his status, and would like you to confirm if he is still being held, and what his legal position is.

We further understand that he was convicted on charges of apostasy or blasphemy, or “for atheism”. We believe that these charges contravene the rights to freedom of thought and expression and would like to request more information about the conviction and sentencing.

I look forward to receiving this information.”

Een paar tips voor als je iets wilt toevoegen:

  • We realiseren ons dat di teen emotionele zaak is, toch is het belangrijk om beleefd en diplomatiek te zijn. Een beledigende brief kan meer fout dan goed doen.
  • Leg uit waarom het vervolgen van atheism en afvalligheid een schending is van mensenrechten.
  • Vraag naar de status van Ahmad Al Shamri.
  • Vraag om een pardon en vrijlating.

Wanneer je een reactie ontvangt, stuur hem dan alsjeblieft door naar [email protected].

 

Wat doet het Humanistisch Verbond voor vrijdenkers in gevaar?

Het Humanistisch Verbond geeft individuele steun aan vrijdenkers die in gevaar zijn en naar Nederland vluchten. Daarnaast doen we onderzoek, geven cursussen, en organiseren lotgenotengroepen. We publiceren verhalen in verschillende media. We zijn de enige organisatie die pal staat voor deze mensen. Steun ons in ons werk. Een kleine donatie helpt al. Ga naar whatsmycrime.nu.

Dankzij onderzoek van onze internationale partner IHEU wordt sinds 2011 de status van atheïsten, humanisten en vrijdenkers wereldwijd in kaart gebracht. Uit de onlangs uitgebrachte editie van 2018 blijkt Saudi-Arabie het gevaarlijkste land voor ongelovigen, gevolgd door Pakistan en de Malediven. Vind hier het volledige Freedom of Thought-rapport.

 

Steun vrijdenkers in gevaar

Het Humanistisch Verbond geeft individuele steun aan vrijdenkers die in gevaar zijn en naar Nederland vluchten. Daarnaast doen we onderzoek, geven cursussen, en organiseren lotgenotengroepen.

Schermafbeelding-2019-06-07-om-11.01.19

Fiona Fortuin

hoofd campagne en communicatie

Profiel-pagina