Direct naar de inhoud
Word lid

De Gedempte Stem van de Minderheid: Freedom of Thought Rapport 2023

Type content: Nieuws Categorieën: Vrijheid Gepubliceerd op:

Democratieën staan over de hele wereld onder druk. Uit nieuwe cijfers, afkomstig uit het gerenommeerde Freedom of Thought rapport, blijkt dat dit het recht op vrijheid van religie en levensovertuiging in gevaar brengt. In 186 landen worden humanisten gediscrimineerd, in 11 daarvan krijgen ze te maken met intimidatie en geweld. Godslastering is een strafbaar feit in ten minste 87 landen. Het Humanistisch Verbond vraagt aandacht voor deze bedreiging van de vrijheid van levensovertuiging, mét live getuigenissen van mensen die hiervan het slachtoffer zijn. 

In veel landen is het verplicht om religieus te zijn. Je wordt uitgesloten of krijgt de doodstraf, als je niet gelooft in de gangbare god. Voor die mensen komen we op. Internationaal, maar ook in Nederland.
Mardjan-Seighali
Mardjan Seighali
Voorzitter van het Humanistisch Verbond

Lees het Freedom of Thought Rapport 2023 hier!

Download de Nederlandse versie van het rapport

Vervolging van humanisten: een gevaar voor de democratie 

Humanisten spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de democratie. Ze streven naar rede en mededogen, empirisch onderbouwde besluitvorming, gelijkheid en de bescherming van mensenrechten. Het feit dat vele humanistische mensenrechtenactivisten vervolgd worden is problematisch: zowel voor de mensenrechten als de verdediging van democratische waarden.  

Op mijn 19e stapte ik openlijk af van de Islam. Mijn huis is in brand gestoken en er gingen foto’s van mij rond met de vrijbrief mij te vermoorden. Ik ben naar Nederland gevlucht en sinds 2020 noem ik mijzelf humanist: omdat de vrijheid om te geloven geen voorrecht is, maar een mensenrecht.
Mariam Aliyu
Nigeriaans activiste

Over het Freedom of Thought-rapport 2023 

Elk jaar brengt Humanists International (waar het Humanistisch Verbond onderdeel van is) een belanghebbend, door de Verenigde Naties erkend, onderzoeksrapport uit naar discriminatie en vervolging van humanisten, atheïsten en vrijdenkers over de hele wereld. Humanists International ondersteunt humanisten en niet-gelovigen wereldwijd wanneer zij in de knel komen door hun niet-gelovig zijn, onder andere via praktische ondersteuning en pleitbezorging. In Nederland zet het Humanistisch Verbond zich in voor gevluchte vrijdenkers in AZC’s. 

Lees het Freedom of Thought Rapport 2023 hier!

Download de Nederlandse versie van het rapport

Deel deze pagina

A list of posts

  • Nieuw vaderschap: meer dan kostwinner

  • Rapport rechtsstaat

  • Van conflict naar samenspraak