
Van São Paulo tot San Francisco. Doede Holtkamp reist de wereld af voor opdrachtgevers in Virtual Reality. Wat betekent zijn Nederlandse paspoort voor hem?

“Ik ben een freelancer op het gebied van Virtual Reality en Augmented Reality en ik werk voor klanten over de hele wereld. Meest recentelijk heb ik voor de opera en ballet in Finland en een contentstudio in São Paulo gewerkt. Ik denk dat ik iets van twaalf plekken heb aangedaan de afgelopen paar maanden. Grotendeels in Europa, maar ook in Zuid- en Noord-Amerika. Helaas is de belangrijkste manier om mensen te ontmoeten nog steeds face-to-face. We moeten wel. Maar het begint steeds duidelijker te worden dat vliegen heel slecht voor het milieu is. Daarom proberen we in Europa zoveel mogelijk met de trein te gaan.”
Ook trots op de mensenrechten?
Neem ze dan mee op reis!
Binnen Europa
“Binnen Europa ga ik meestal naar Frankrijk of Engeland. Voor Engeland heb ik sowieso mijn paspoort nodig. Maar sinds de noodtoestand in Frankrijk en de aangescherpte veiligheidsmaatregelen in de nasleep daarvan, heb ik ook daar mijn paspoort nodig. Ook in de trein.
Zelfs binnen Europa ben me dus bewust van mijn Nederlandse paspoort en hoeveel geluk ik daar mee heb. En door mijn internationale collega’s ben ik daar extra bewust van. Ik hoor zoveel slechte ervaringen van mensen uit andere landen. Ik werk bijvoorbeeld met een paar Russen samen en die hebben veel moeite om vrij te reizen.”
Voorrecht van Nederlands paspoort
“Ik weet dat als mensen uit verschillende Afrikaanse landen, Nigeria of Kenia bijvoorbeeld, naar een evenement willen komen, zij een officiële uitnodiging nodig hebben om een visum aan te kunnen vragen. Het is heel moeilijk om naar Europa te komen door de controversiële migratiestromen tussen de twee continenten.
Zo heb ik eens een keer een officiële uitnodiging naar een Nigeriaanse zakenpartner gestuurd. Hij moest acht of negen uur met de bus om vervolgens het visum aan te vragen. Daar eenmaal aangekomen was het consulaat al dicht. Hij heeft de reis moeten afzeggen, terwijl hij al een vliegticket had gekocht. Als je dergelijke verhalen hoort dan word je heel bewust van het vanzelfsprekende gemak waarmee Nederlanders vrij over de wereld kunnen reizen.”
Bewegingsvrijheid is een mensenrecht. Dat moeten we beschermen. Net als de vrijheid van meningsuiting, gelijkheid, fysieke integriteit en alle andere mensenrechten. Samen met programmamaker Bahram Sadeghi vragen we deze zomer om aandacht voor de mensenrechten.
Lees je in, en kijk wat jij kan doen om de mensenrechten verder te brengen. Ga naar de campagne Vrij om te reizen.
Vrij denken, samen leven

Achtergrond over de mensenrechten, interviews, weetjes en meer!
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.