Direct naar de inhoud
Word lid
Rick Paul van Mulligen

De vrijheid om te houden van wie je wilt

Type content: Nieuws Categorieën: LGBT-rechten Verhalen in HUMAN INC Vrijheid Gepubliceerd op:

Vechters voor de vrijheid om te zijn wie je wilt aan het woord: Rick Paul van Mulligen (38) is acteur. Samen met zijn man René van Bakel en Nina de la Croix heeft hij een zoon, Ko (5). Het tweede kind van dit regenbooggezin is op komst.

“Ik begrijp niet hoe ik met mijn vrijheid om te houden van wie ik wil iemand anders ongelukkig zou kunnen maken. Is dat niet nogal egocentrisch en megalomaan gedacht: dat ik mijn geluk zou moeten inperken om die ander niet ongelukkig te maken? Als je het zo erg vindt: doe dan je deur dicht en kijk er niet naar. Het is toch absurd dat je pas blij bent als iedereen om je heen net zo leeft als jij? Je geluk ligt veel dichterbij jezelf, denk ik, dan bij de buren. Het beste bewijs dat mijn manier van leven niet verkeerd is, vind ik dat ik zo gelukkig ben. Mijn kind gedijt, en als gezin hebben we het ook goed. Als je elkaar liefde gunt, kun je gelukkig zijn. Dat zou het enige doel moeten zijn in het leven: jezelf en de mensen om je heen geluk bezorgen.

Je kunt wel zeggen: je kunt niet alles hebben, maar waarom zou ik niet alles mogen hebben wat jij ook hebt?

Blijkbaar voelen veel mensen zich aangevallen als ik houd van wie ik wil. Ik weet niet goed waarom. Het is pure angst, die vaak wordt gevoed door een religieuze overtuiging. Ik ben zelf gelovig opgevoed en daardoor vind ik dat nog moeilijker te begrijpen. Waarom altijd de passages over verdoemenis aanhalen uit heilige teksten en niet die over de liefde, waarvan er veel meer zijn?

“De strijd voor homorechten mag niet verslappen. Het is iets waarop je alert op moet zijn en blijven. Het afgelopen jaar zat ik in twee voorstellingen waarin dit onderwerp aan de orde kwam: hoe het is om homo te zijn in Amsterdam. Er waren mensen die zeiden: ‘Hou toch eens op, jullie mogen en kunnen toch alles?’ Als je dat zegt, heb je oogkleppen op. Ja, we hebben een heleboel voor elkaar gekregen, maar dat wil niet zeggen dat er geen bushokjes worden vernield als er een reclame met twee zoenende mannen in hangt. Daar hebben heterostellen geen last van, en het is toch naar. Je kunt dat wel zeggen: je kunt niet alles hebben, maar waarom eigenlijk niet? Waarom zou ik niet alles mogen hebben wat jij ook hebt? Anders geven we toch met z’n allen toe dat de manier waarop ik leef uiteindelijk een beetje minder is. Daar wil ik vanaf. Hoe je het ook wendt of keert: een op de tien mensen is ‘anders’. Dat was al vanaf het begin der tijden zo en dat zal tot het einde der tijden zo blijven. Laten we daar eens normaal mee omgaan.”

Lees ook over de vrijheid om je eigen dood te bepalen van Henk BlankenFatima El Mourabit over de vrijheid om niet te geloven, Kiki Biel over baas in eigen buik en Hedy D’Ancona over de vrijheid om goed oud te worden.

Goed verhaal?

Dit en meer journalistieke verhalen lees je in HUMAN INC, het tijdschrift van het Humanistisch Verbond.

Dit artikel komt uit HUMAN INC, het journalistieke tijdschrift van het Humanistisch Verbond. Meer lezen? Vraag een gratis proefexemplaar aan! 

Liddie Austin
Liddie Austin
Journalist voor oa. HUMAN INC., columnist

Deel dit

Tags: #lhbti #liefde #meerouderschap #rick paul van mulligen

Meer verhalen uit HUMAN INC

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.