Rechten niet-gelovigen geschonden in 85 van de 196 landen
Atheïsten, humanisten, agnosten en vrijdenkers worden steeds feller gediscrimineerd, vervolgd of zelfs gedood. In 59 landen is religiekritiek strafbaar en in 13 landen kunnen afvalligen de doodstraf krijgen. Dit blijkt uit het internationale Freedom of Thought Report 2017 dat vandaag verschijnt. Op 7 december presenteert het Humanistisch Verbond het rapport aan de Tweede Kamer en Mensenrechtenambassadeur.
In 85 van de 196 erkende onafhankelijke staten worden de rechten van ongelovigen ernstig of zwaar geschonden, zo blijkt uit het rapport Er wordt naar vier gebieden gekeken: overheid & wetgeving, onderwijs & kinderrechten, familie & gemeenschap en vrijheid van expressie. Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: ”Godslastering is strafbaar in 59 landen, waarvan tenminste 36 landen actief straffen. Zo kreeg de Taimoor Raza dit jaar de doodstraf in Pakistan vanwege godslastering in een Facebook-bericht. In 22 landen is ‘afvalligheid’ -verlaten van de islam- verboden. In dertien- vooral streng-islamitische- landen riskeren ongelovigen zelfs de doodstraf, op basis van een wettelijk verbod op afvalligheid of godslastering, de stokken waarmee vrijdenken wordt onderdrukt. Zogenaamde ‘afvalligen’ lijden ook onder sociale uitsluiting, onderdrukking en geweld. In veel islamitische landen kunnen ze niet trouwen en worden ze zelfs uit de ouderlijke macht gezet.
Onzichtbaar blijven of doelwit worden
In het rapport wordt als trend genoemd dat geweld tegen ongelovigen extremer lijkt dan in andere gevallen, en dat het niet of nauwelijks wordt vervolgd. Van der Ham: “Het zijn ook regelmatig medeburgers die gewelddadig zijn richting afvalligen, of daartoe worden aangezet. In Maleisi렲iep onlangs nog een minister op tot een heksenjacht op afvallige moslims. Ongelovigen in deze landen hebben twee opties: je wordt onzichtbaar of je bent doelwit.” Het rapport heeft een voorwoord van Ensaf Badawi, de vrouw van de Saoedische liberale blogger Raif Badawi, die in 2015 een straf kreeg van 10 jaar cel, 1.000 stokslagen en een geldboete van 225.000 euro boete. Zij schrijft dat hij in feite schreef over politiek en maatschappij, maar kon worden opgepakt voor ‘beledigen van islam’ en ‘afvalligheid’ en zo monddood werd gemaakt. Ze benadrukt dat staten religie gebruiken om onwelgevallige opinies te onderdrukken.
In deze zeven landen werden ongelovigen in 2017 actief vervolgd:
1. India
2. Maleisië
3. De Malediven
4. Mauritanië
5. Pakistan
6. Saoedi-Arabië
7. Soedan
Politieke agenda
Op dinsdag 5 december presenteert de internationale humanistische koepel IHEU, waarvan het Humanistisch Verbond oprichter en prominent lid is, het Freedom of Thought Report 2017 aan het Europese Parlement en aan EEAS, de diplomatieke dienst van de EU in Brussel. Op 7 december presenteren Boris van der Ham en IHEU-bestuurslid Rein Zunderdorp het Freedom of Thought Report aan Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en vervolgens aan de Tweede Kamer Commissie voor Buitenlandse Zaken, op uitnodiging van Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. “Ook de Nederlandse regering moet zich, als vertegenwoordiger van een van de meest seculiere land ter wereld, scherp inzetten voor de vrijheid van levensovertuiging van gelovigen 讠niet-gelovigen”, vindt van der Ham: “In het regeerakkoord staan wel de bescherming van vervolgde christenen en LGTBI op de agenda, maar niet van kwetsbare bedreigde ongelovigen. Vorige week is ook een voorstel ingediend om hun asielaanvragen beter te beoordelen. Uit het Freedom of Thought Report blijkt dat niet-gelovigen in hetzelfde rijtje thuishoren en steun van dit kabinet verdienen. Juist kritische denkers zijn onze bondgenoten in een wereld waarin religieus dogmatisme vrijheid en mensenrechten onder druk zet.”
Gevluchte ongelovigen vertellen hun verhaal
Bij die presentaties doen gevluchte ongelovigen hun verhaal: een Iraans echtpaar moest vluchten nadat de overheid ontdekte dat de man deelnam aan geheime atheﳴische bijeenkomsten. Een Afghaanse jongen omdat zijn radicaliserende vriendin zijn atheﳭe verraadde aan moskeegangers die hem toen wilden vermoorden. Een Syrische atheﳴische opstandeling was nergens meer veilig. Een blogger uit Bangladesh kwam op diverse dodenlijsten van radicale moslimgroeperingen terecht.
Saikat (27), Bangladesh
“Omdat ik blogs schreef met religiekritiek, kwam ik op een dodenlijst. Ik heb vier keer moeten vluchten en heb mijn familie al twee jaar niet meer gezien. Vier jaar van mijn leven zijn verloren gegaan.”
Keyvan (32), Iran
“Mijn vrouw en ik besloten om niet voor kinderen te kiezen in Iran. Omdat ze altijd gevaar zouden lopen als we ze zouden opvoeden zonder geloof.”
Ali (32), Syri뼯:p>
“Als je afvallig bent kun je je baan verliezen, mag je niet trouwen, kun je in de gevangenis komen of erger. Je hebt eigenlijk geen rechten en je bent niet veilig, ook niet voor je familie.”
Contactgroepen
Al deze mensen nemen deel aan de zeswekelijkse bijeenkomsten van de Freethinkers groep voor gevluchte ongelovigen die het Humanistisch Verbond sinds drie jaar organiseert. Nederland scoort goed op de formele rechten en positie van ongelovigen. Toch durven veel ex-moslims niet ‘uit de kast’ te komen als ongelovige. Het Humanistisch Verbond heeft daarom ook een contactgroep voor in Nederland getogen vrijdenkers met een moslimachtergrond.
Campagne What’s My Crime
Op 4 december start het Humanistisch Verbond een donatiecampagne voor bedreigde ongelovigen met het nieuw opgerichte fonds ‘Vrijdenkers in gevaar’.Video’s met gevluchte ongelovigen op Facebook, televisie en snelweg-billboards vragen aandacht voor de behandeling van ongelovigen als misdadigers. Kijk op whatsmycrime.nu voor video’s of meer informatie over het fonds.
Noot voor de redactie
Informatie of interview Voor meer informatie, een infographic met de belangrijkste conclusies uit het rapport of bemiddeling voor een interview met Boris van der Ham en gevluchte ongelovigen neemt u contact op met Paulien Boogaard, 06 24161987, [email protected] of Tim Jansma 06.41421093 [email protected]
Het Freedom of Thought Report Gegevens uit het rapport zijn vrij beschikbaar mits met bronvermelding op www.freethoughtreport.com. De editie 2017 verschijnt hier online op 5 december met een nieuwe introductie en een update van informatie per land en kaarten. In bijgaande pdf’s heeft u onder embargo alvast de Key Countries reports
Presentaties Freedom of Thought Report
5 december 11.00-13.00, aan EP in Brussel http://iheu.org/event/fot-2017-launch/ op uitnodiging van MEP Dennis de Jong, voorzitter European Parliament Intergroup on Freedom of Religion or Belief and Religious Tolerance. Informatie [email protected] of 0044 774 3971937.
7 december in Den Haag:
11.00-12.00 aan Mensenrechtenambassadeur Kees van Baar in een besloten bijeenkomst met ervaringsdeskundigen uit Iran, Afghanistan, Syrie en Bangladesh.
Om 16.00-17.00 volgt een vergelijkbare presentatie aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken in een semi-besloten bijeenkomst. Wilt u hierbij aanwezig zijn neemt u dan contact op met Paulien Boogaard [email protected]
A list of posts
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.