Humanist Mubarak Bala vrijgelaten
Mubarak Bala, een Nigeriaanse atheïst en humanistische leider, is na 1.574 dagen onterechte gevangenschap eindelijk vrijgelaten. Mede dankzij de inzet van Humanists International, die onder meer fondsen wierf om zijn juridische verdediging te ondersteunen. Toch is het moeilijk om echt van vrijheid te spreken. Bala zit nu opgesloten in een safehouse en vreest nog steeds voor zijn leven.
Opgesloten wegens ‘blasfemie’
Bala’s arrestatie in april 2020 volgde op Facebook-berichten waarin hij zich kritisch uitliet over religie. Wat volgde was een onrechtvaardige rechtsgang, waarin hij werd beschuldigd van blasfemie — aanklachten die vaak meer zeggen over de angst voor vrije gedachte dan over daadwerkelijke misdrijven. Zijn zaak legde bloot hoe diep religieus fundamentalisme geworteld is in de Nigeriaanse samenleving en hoe zwak het rechtssysteem zich daartegen kan verweren.
Dit is geen op zichzelf staand verhaal. Nigeria is een diep religieus land waar beschuldigingen van blasfemie routineus uitdraaien op lynch- en moordpartijen. Sinds 1999 zijn volgens schattingen honderden mensen vermoord vanwege ‘belediging’ van een godsdienst: een grove schending van de mensenrechten. En terwijl Bala’s straf van 24 jaar werd teruggebracht naar vijf jaar – een kleine juridische overwinning – blijft de kern van het probleem onaangeroerd.
Atheïsten wereldwijd vervolgd
Humanisten, atheïsten en niet-gelovigen krijgen wereldwijd te maken met vervolging, discriminatie en zelfs gevangenisstraffen of moord. In 186 landen worden humanisten gediscrimineerd, in 11 daarvan krijgen ze te maken met intimidatie en geweld. Blasfemie is een strafbaar feit in ten minste 87 landen. Dat blijkt uit de resultaten van het laatste Freedom of Thought-rapport van Humanists International.
Kom op voor vrijdenkers
Bala’s vrijlating is mede te danken aan Humanists International en talloze andere organisaties die hemel en aarde hebben bewogen om hem uit de gevangenis te krijgen. Ook wij als Humanistisch Verbond hebben ons ingezet voor de vrijlating van Bala. Hier lees je meer. Humanisten wereldwijd hebben indrukwekkend werk geleverd, dat moet gezegd. Bala leeft echter nog steeds met een voortdurende doodsbedreiging boven zijn hoofd. Zijn enige misdaad? Durven zeggen dat hij niet gelooft.
Artikel 18 van de Universele Rechten van de Mens:
Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen.
Bala’s vrijlating onderstreept hoe kwetsbaar atheïsten, humanisten en religieuze minderheden wereldwijd zijn. Het stelt ons ook voor een ongemakkelijke vraag: wat doen wij om te zorgen dat niemand in een vergelijkbare situatie terechtkomt? Het vereist vasthoudendheid, betrokkenheid en de bereidheid om ons uit te spreken tegen onrecht, waar ter wereld het zich ook voordoet. Voor Mubarak Bala betekent vrijheid niet het einde van zijn strijd. Voor ons als humanisten betekent zijn verhaal een oproep: blijf vechten voor vrijheid van levensovertuiging, blijf waakzaam en blijf solidair. Want vrijheid is geen gift, het is een voortdurende verantwoordelijkheid.
Vrijheid van levensovertuiging
Het Humanistisch Verbond staat voor vrijheid van denken. Anders gezegd: je gedachten zijn vrij. Wat je achtergrond of herkomst ook is, ieder mens heeft het recht in vrijheid te kiezen voor zijn of haar eigen levensbeschouwing. We willen dat mensen die niet geloven of hun geloof afzweren veilig zijn en gehoord worden.
We willen dat Nederland hierin een voortrekkersrol speelt: het is vanouds een land waar andersdenkenden een veilige thuishaven vinden; en één van de meest veilige landen ter wereld voor niet-gelovigen. We willen het recht op vrijheid van levensovertuiging breed onder de aandacht brengen. Want dit is een fundamenteel mensenrecht.