Extra bijeenkomst vrijdenkers over de spanningen in Iran en Irak
De dood van Iraanse generaal Soleimani, door een Amerikaanse aanval in Irak, heeft de toch al hooggespannen verhoudingen tussen de VS en Iran extra op scherp gezet. Er zijn veel zorgen over wat deze liquidatie gaat betekenen, ook bij de Iraanse en Irakese gevluchte vrijdenkers waarmee Humanistisch Verbond in contact is. Daarom: een extra bijeenkomst in Amsterdam, zodat zij hierover met elkaar in gesprek kunnen.
Een van onze bezoekers is de uit Iran gevluchte ex-moslim Savalan. Al voor het in het nieuws was, zag hij vrienden twitteren over de Iraanse vergeldingsactie, de raketaanval op een Amerikaanse basis in Irak. “Ik raakte volledig in paniek en begon vrienden en familie berichten te sturen dat ze een veilige plek moesten zoeken. Ik kan niet uitleggen hoe bang ik was. Er ging zoveel door mijn hoofd: Dat de oorlog zojuist begonnen was, dat dit duizenden of zelfs miljoenen vluchtelingen en doden zou betekenen. Was dit de start van de Derde Wereldoorlog en is Europa ook niet veilig?”
Zag je de gebeurtenissen van afgelopen week aankomen?
Savalan: “Mijn eerste reactie was onbegrip: Waarom viel de VS juist nu deze hooggeplaatste vijand aan. Waarom niet eerder in de afgelopen 20 jaar dat Soleimani actief was in de regio? Wat is er veranderd? Maar de Amerikaanse verkiezingen komen eraan. Ze moeten de aandacht afleiden van klimaatveranderingen en bosbranden. Ze willen dat mensen bang zijn voor een WW3. De acties van de VS versterken in mijn ogen juist het Iraanse regime en hun propaganda. Ook daar komen er verkiezingen aan. De afgelopen maanden was het al tijden onrustig, met grote protesten door zowel Iraniërs als Irakezen.”
“ Was dit de start van de Derde Wereldoorlog en is Europa ook niet veilig? ”
Savalan: “De gebeurtenissen van afgelopen week hebben de demonstraties weggevaagd, want veel mensen zijn nu vooral bang voor een nieuwe oorlog. Sommigen verdedigen zelfs het regime, omdat ze denken dat een lokale dictator beter is dan een Amerikaanse invasie zoals in Libië, Syrië of Afghanistan.”
Waarom is het voor jullie belangrijk om in Nederland bij elkaar te komen?
Omeed: “Ik bezoek vaak de bijeenkomsten van het Humanistisch Verbond. Het is fijn om contact te hebben met gevluchte vrijdenkers en humanisten. We praten over vrijheid van meningsuiting en over religie, en we hebben er steun aan dat we onze zorgen over familie en onze ervaringen kunnen delen. In Irak had ik geen vrijheid van meningsuiting, en liep ik zelfs gevaar als niet-moslim. Ook de grondwet is daar ontleend aan de koran.
Wat kunnen Nederlanders, en in het bijzonder natuurlijk humanisten, doen om jullie te steunen?
Omeed: “Mensen kunnen ons helpen door humanitaire organisaties te steunen die opkomen voor groepen die in gevaar zijn. Ook helpt het om het nieuws over wat er gebeurt te verspreiden.”
Savalan: “Het is belangrijk dat mensen weten dat het allemaal niet zwart-wit is. Ik steun als ex-moslim en humanist niet het Iraanse regime, maar óók geen Amerikaanse inval. Verandering van het regime kan in mijn ogen alleen maar vanuit het land zelf komen. Ik kwam deze tweet tegen, die geeft een goed beeld van de gevoelens van angst en teleurstelling die bij veel ex-moslims en humanisten leven:
“We have to choose between a regime who wants to execute us and this blond fat guy who is going to bomb us to free us.”
Tags: #Atheïsme #Mensenrechten
A list of posts
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.