Direct naar de inhoud
Word lid

Vrijdenken is een mensenrecht, geen misdaad

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

Van oudsher zet het Humanistisch Verbond zich in voor vrijdenkers. Mensen die tegen de stroom durven in te gaan en de boel opschudden, die tegendraads zijn en de status quo bevragen. Mensen als Aleksej Navalny.

Vrijdenkers hoor je te beschermen, niet te vergiftigen, gevangen te nemen en te vermoorden. Vrijdenkers zorgen voor verandering in de samenleving. Voor ontwikkeling. Voor beweging. Een gezonde democratie kan niet zonder vrijdenkers.

Een gezonde democratie kan niet zonder vrijdenkers.

De democratische rechtsstaat is een staatsvorm die wij mede willen vormgeven en beschermen. Het is een staatsvorm waar ieder mens het recht heeft op vrijheid van meningsuiting. Waar we de dialoog opzoeken, met medestanders én andersdenkenden. Waar ieder mens gelijkwaardig is. Kortom waar ieder mensenleven telt.

Een democratie hoort de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te respecteren, omdat daarin fundamentele rechten zoals politieke vrijheid, recht op leven, verbod op foltering en recht op rechtshulp zijn vastgelegd. Deze rechten vormen een ononderhandelbaar uitgangspunt in een samenleving. 

Wij spreken ons diep medeleven uit voor de familie en naasten van Navalny. Voor de Russische vrijdenkers, wiens mond nu nog meer is gesnoerd. En voor de vrijdenkers over de hele wereld die te maken krijgen met onderdrukking, discriminatie, gevangenschap, marteling en moord. Vrijdenken is geen misdaad, maar een mensenrecht. 

Robbert Bodegraven
Directeur Humanistisch Verbond

Deel deze pagina