Direct naar de inhoud
Word lid
Mensen recht illustratie groep mensen

Vredesmanifestatie voor solidariteit en vrijheid

Type content: Nieuws Categorieën: Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

Een krachtig signaal vóór vrede en tégen terreur.

mensenrechtenvragen

“Haat en onverdraagzaamheid hebben een gruwelijke tol geëist. Met allen die door dit redeloze geweld zijn getroffen, leven wij intens mee.” Deze boodschap deelden koning Willem-Alexander en koningin Maxima met ons. Zij reageerden vrijdag geschokt op de aanslagen in Christchurch. 

Als antwoord op de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland roepen religieuze, levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties op om zondag 17 maart samen te komen. Om 14.00 uur vindt op de Dam in Amsterdam een vredesmanifestatie plaats. In aanwezigheid van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zullen diverse sprekers vanuit hun perspectief betrokkenheid tonen. Tijdens de bijeenkomst wordt een minuut stilte gehouden. We roepen u op ook deel te nemen. En we nodigen u uit witte bloemen mee te nemen. 

Vóór vrede, tégen terreur

Het Humanistisch Verbond is een van de initiatiefnemers. Voorzitter Boris van der Ham: “Moslim, Jood, Christen of andersgezinde: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons vrijdagochtend vanuit Nieuw-Zeeland hebben bereikt. Wij willen onze solidariteit betuigen met de slachtoffers en nabestaanden van de verschrikkelijke aanslagen en een krachtig signaal afgeven vóór vrede en tégen terreur.”

De vredesmanifestatie moet ook een duidelijk signaal afgeven aan de daders die zonder geweten hun afschuwelijke daden hebben verricht. Mahatma Gandhi zei: “De liefde eist nimmer rechten op, zij geeft ze altijd. De liefde lijdt immer, koestert nooit wrok, wreekt zichzelf nooit.” Wij staan voor liefde en menselijkheid. 

Sprekers zijn onder anderen: Opperrabbijn Binyomin Jacobs, Imam Azzedine Karrat, Radboud van Delft (PAX), Hanneke Gelderblom (Overleg Joden, Christenen en Moslims), Boris van der Ham (Humanistisch Verbond), Natascha van Weezel en Atta de Tolk. 

De manifestatie is een initiatief van:

Vredesbeweging PAX

Raad van Kerken in Nederland

Humanistisch Verbond

Centraal Joods Overleg (CJO)

Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM)

Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties Nederland (UMMON)

Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN)

Moskee Alert

Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM N-H)

Al Nisa, De Nederlandse Moslimvrouwen Organisatie

Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID)

Euro-Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (EMCEMO)

21 maart Comité

Deel dit

Tags:#liefde#tolerantie

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.