Direct naar de inhoud
Word lid
Man op podium

VN-conferentie: “Ongelovigen steeds wreder aangevallen”

Type content: Nieuws Categorieën: Freedom of Thought Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

Op 18 en 19 november vond de zevende VN-conferentie van het Istanboel Proces plaats. Thema dit jaar: intolerantie. Wij waren aanwezig om niet-gelovigen te vertegenwoordigen.

Het Istanboel Proces is onderdeel van het actieplan van de VN om religieuze intolerantie tegen te gaan. Het is belangrijk voor ons hier aanwezig te zijn om niet-gelovigen te vertegenwoordigen, en om ons net gepubliceerde Freedom of Thought-rapport 2019 te overhandigen aan minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Zonder onze sterke lobby voor de inclusie van niet-gelovigen waren we niet uitgenodigd en zou deze vaak vergeten groep dus niet vertegenwoordigd zijn. Al jaren pleit het Humanistisch Verbond voor de positie van ongelovige vrijdenkers, humanisten, vrijzinnig-gelovigen en niet-gelovigen in het buitenland, alsook voor diegenen die naar Nederland vluchten en in asielzoekerscentra soms opnieuw gediscrimineerd worden.

Ongelovigen steeds wreder aangevallen

In zijn openingsspeech nam Blok het op voor de verslechterende positie van ongelovigen. Ook benadrukte hij de groeiende intolerantie tegen mensen die hun geloof verlaten. Ook Ahmed Shaheed, speciaal rapporteur vrijheid van religie en geloof van de VN, maakt zich zorgen: “Als je kijkt naar de stijging van het aantal staten dat niet-gelovigen onderdrukken, en het feit dat ongelovigen steeds wreder worden aangevallen, dan is het belangrijk dat het internationaal recht ook niet-gelovigen beschermt.”

Onafscheidelijk verbonden met waardigheid

Misschien wel de belangrijkste vertegenwoordiger die het over niet-gelovigen had was Kate Gilmore, plaatsvervangend Hoog Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Gilmore:

“De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die de basis vormt voor mensenrechtenwetgeving over de hele wereld, geeft duidelijk aan dat we een recht hebben om te geloven, en even zo goed een recht hebben om niet te geloven. Die keuze is onafscheidelijk verbonden aan onze waardigheid. Als ons een geloof wordt opgedrongen, is dat een systeem van onderdrukking. Geloof, en het recht om te geloven of niet te geloven, is verbonden aan wie wij zijn als mensen, en alle vormen daarvan moeten beschermd worden.”

VRIJHEID VAN DENKEN

Het Humanistisch Verbond komt op voor het recht te geloven wat je wilt. Dus ook voor het recht om níet te geloven. Voor religieuze mensen is vaak al goed georganiseerde steun. Voor niet-religieuze mensen ontbreekt die steun in grote delen van de wereld. Wij vragen voortdurend aandacht voor de positie van deze vaak vergeten, maar grote groep Nederlanders en wereldburgers. Vind hier alles wat we doen om de vrijheid van denken te beschermen. 

Deel dit

Tags: #freedom of thought #vrijheid van denken

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.