Direct naar de inhoud
Word lid

September in teken van vrijdenken

Type content: Nieuws Categorieën: 75-jarig jubileum Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

Kunnen vrijdenken is van belang voor een gezonde samenleving, en hard nodig nu het debat verhardt en we ons steeds meer terugtrekken in onze sociale bubbels. Het Humanistisch Verbond stelt daarom september in het teken van vrijdenken.

Kunnen vrijdenken is van belang voor een gezonde samenleving, en hard nodig nu het debat verhardt en we ons steeds meer terugtrekken in onze sociale bubbels. Het Humanistisch Verbond stelt daarom september in het teken van vrijdenken met o.a een tentoonstelling in het Amsterdam Museum, tv-uitzending van omroep HUMAN en een magazine special.

Waarom vrijdenken belangrijk is voor de samenleving en jezelf

We hebben vrijdenken en vrijdenkers nodig in de samenleving. Vrijdenkers zijn dwarsdenkers, tegendraadse denkers, denkers die tegen de norm of stroom ingaan. Ze zorgen voor beweging, voor de ontwikkeling van een samenleving.

Vrijdenken is ook voor jezelf van belang. Zelf oordelen is niet vanzelfsprekend en knap lastig in de mediacultuur van vandaag. We blijken nauwelijks weerbaar voor nepnieuws en algoritmes, en de meningen buitelen over elkaar heen. Het gevaar is dat we vast komen te zitten in ons eigen gelijk en een echt gesprek, en daarmee vooruitgang, uitblijft. Hoe houd je een kritische geest, het vermogen tot zelfstandig oordelen, en tegelijkertijd de ruimte om andere perspectieven toe te laten?

Vrijdenken is bewust zijn van je eigen vooroordelen, afkomst en denkkaders. Vrijdenken is durven opzoeken van tegengestelde meningen, buiten je eigen sociale kaders treden, luisteren en van mening durven te veranderen. Maar ook is van belang: hoe neem je in vrijdenken je verantwoordelijkheid voor je omgeving, volgende generaties en de ander? Om vrij te kunnen denken heb je de ander nodig.

Hoe blijven we met elkaar in verbinding? Doe de cursus

Tentoonstelling, tv-uitzending, magazine special en meer

Dit jaar bestaat het Humanistisch Verbond 75 jaar. In dit bijzondere jaar staat september in het teken van vrijdenken omdat het nu zo van belang is:

  • Op 5 september opent de tentoonstelling Vrijdenkers: van Spinoza tot nu in het Amsterdam Museum. De tentoonstelling is een initiatief van het Humanistisch Verbond en daagt de bezoeker uit zelf een positie in te nemen over vrijdenken amsterdammuseum.nl
  • Waarom heb je vrijdenken en vrijdenkers nodig in een samenleving? In het kader van de tentoonstelling en het jubileum van het Humanistisch Verbond zendt op 12 september omroep HUMAN (17:40 uur, NPO2) een programma over vrijdenken uit. Met onder andere Hedy d’Ancona, Mitchell Esajas, Lale Gül en Stephen Fry. human.nl
  • Het september-nummer van HUMAN INC, het magazine van het Humanistisch Verbond, is een speciale editie over vrijdenkers met o.a Raven van Dorst, Shirin Musa, Hedy d’Ancona, Mitchell Esajas en Marli Huijer (inclusief vrijdenken-stappenplan!) Klik hier voor de aanvraag van een gratis nummer! 
  • Hoe blijven we met elkaar in verbinding? Leer hoe je verbindend het gesprek aan kan gaan met de nieuwe workshop De Dialoog. Meld je aan! 
  • Hedy d’Ancona is Van Praagprijs-winnaar 2021 en een van de vrijdenkers in de tentoonstelling en het magazine. Op zondag 19 september cureert zij Mag Het Licht Aan. Kaarten voor in de zaal of online nu te koop op maghetlichtaan.nl

75 VRIJDENKEN, SAMEN LEVEN

In 2021 bestaat het Humanistisch Verbond 75 jaar. Al sinds 1946 zijn wij de enige organisatie in Nederland die opkomt voor een vrije en humane samenleving. Deze mijlpaal vieren we groots en het hele jaar door. Hoe? Lees het hier! 

Deel dit

Tags: #amsterdam museum #human #spinoza #tentoonstelling #vrijdenken

We bestaan 75 jaar!

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.