Direct naar de inhoud
Word lid
Ahmad Elizabeth

Saoedi-Arabië is het gevaarlijkst voor ongelovigen

Type content: Nieuws Categorieën: Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

Saoedi-Arabië is het meest onveilige land voor niet-gelovigen, zo blijkt uit onderzoek.

Saoedi-Arabië is het meest onveilige land voor niet-gelovigen. Dit blijkt uit het vandaag verschenen Freedom of Thought-rapport 2018 van de internationale humanistische koepel (IHEU). Nederland behoort wat betreft wetgeving samen met België tot de twee meest veilige landen. Maar ook in ons land zijn problemen.

Saoedi-Arabië is in het jaarlijke rapport gerankt als het meest onveilige land voor niet-gelovigen. In dit land is sinds 2014 een wet van kracht die atheïsme gelijkstelt aan terrorisme. Afgelopen jaar legde het land Ahmad Al-Shamri de doodstraf op vanwege zijn atheïstische overtuigingen. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Andere slecht scorende landen zijn Iran, Afghanistan, de Malediven en Pakistan. Op de Malediven zijn afgelopen jaar vrijdenkers ontvoerd en seculiere activisten verdwenen of vermoord.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond en tevens lid van het bestuur van de Internationale Humanisten in Londen: “Steeds meer wereldburgers maken zich los van de officiële religies. Zij vormen inmiddels de derde grootste levensbeschouwelijke groep in de wereld. Niet-gelovigen hebben in dit soort landen niet dezelfde rechten en worden als tweederangsburgers behandeld. Dit verdient felle afkeuring.”

Zorgen over Nederland

Het Freedom of Thought Report stelt dat Nederland wat betreft wetgeving tot de top van de wereld behoort, als het gaat om gelijke rechten tussen religieuze en niet-godsdienstige levensbeschouwingen. Tegelijk blijkt uit het rapport dat het sociaal soms nog erg moeilijk is voor mensen om een religie te verlaten, bijvoorbeeld bij strenggelovige moslims en Jehova’s Getuigen. Het Humanistisch Verbond deelt die zorgen. De vrijheid om je eigen keuze te maken wat betreft levensovertuiging komt niet alleen vanuit wetgeving, maar moet ook sociaal de norm zijn. Dit jaar schreef Van der Ham samen met Rachid Benhammou het boek ‘Nieuwe Vrijdenkers’ waarin 12 voormalige moslims aan het woord komen.

Wat doen wij verder?

Vanwege het nieuwe ‘Freedom of Thought’-report zal het Humanistisch Verbond een brief sturen aan de Nederlandse regering en de Tweede Kamer met een verzoek om meer te doen voor deze vaak vergeten groep.

Steun vrijdenkers nu!

Het Humanstisch Verbond heeft het fonds Vrijdenkers in gevaar opgericht. Met dit fonds hebben we al veel bereikt. Maar jouw steun blijft nodig. Op de website www.whatsmycrime.nu vind je meer informatie over hoe je gevluchte vrijdenkers kunt steunen.

Vrijheidslezing Maryam Namazie

Wil je in gesprek met vrijdenkers? Op 4 december houdt de Iraanse activiste Maryam Namazie de Vrijheidslezing in de Balie in samenwerking met het Humanistisch Verbond. Namzie is de woordvoerder van de organisatie Fitnah- Movement for Women’s Liberation, woordvoerder van de campagne One Law for All, en van de Council of Ex-Muslims of Britain,

Beeld via IHEU: De speciale rapporteur van de VN Ahmed Shaheed ontvangt het ‘Freedom of Thought Report 2018’ uit de handen van Elizabeth O’Casey, IHEU-Director of Advocacy. Dit gebeurde tijdens een presentatie bij de Verenigde Naties in New York

Deel dit

Tags: #Atheïsme #Democratie #Humanisme #Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.