Direct naar de inhoud
Word lid

Mini-docu over bedreigde vrijdenkers

Type content: Nieuws Categorieën: Freedom of Thought Vrijheid van denken Gepubliceerd op:

Het Humanistisch Verbond vraagt bij minister Blok van Buitenlandse Zaken aandacht voor de groeiende groep wereldburgers die ‘ongelovig’ is. Tegelijk komt de mini-docu ‘Freethinkers among believers’ uit, waarin gevluchte ‘ongelovigen’ aan het woord komen.

Het is een fundamenteel mensenrecht: de vrijheid om zelf te mogen bepalen wat je wel of niet gelooft. Maar in veel landen is deze vrijheid er niet. In 69 landen is het strafbaar om kritisch op godsdienst te zijn, en in 12 landen riskeer je de doodstraf als je niet-godsdienstig of kritisch bent. Sommigen vluchten weg uit hun land. Het Humanistisch Verbond biedt ondersteuning en een ontmoetingsplek voor dit soort vluchtelingen.

Freethinkers among believers is de nieuwe documentaire van Dorothée Forma. Forma is regisseur. Eerder maakte zij Onder Ongelovigen en Ongelovig- Vrijdenkers op de vlucht, twee documentaires voor Human ook over dit onderwerp. Haar nieuwe documentaire is hier te bekijken. De film is een initiatief van de afdeling Groningen van het Humanistisch Verbond.

Freethinkers among Believers from OJtv/Jan Willem Looze on Vimeo.

Actie richting de minister

Het Humanistisch Verbond biedt niet alleen concrete hulp maar vraagt ook aandacht bij de politiek. Zo komt het Humanistisch Verbond, samen met Humanists International, elk jaar met het Freedom of Thought Report. Ook steunden we Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in het schrijven van de initiatiefnota die speciale aandacht vraagt voor het recht op ongeloof. Boris van der Ham, voorzitter Humanistisch Verbond: “Ruim 1,2 miljard wereldburgers horen niet bij een godsdienst. In veel landen heb je dan een groot probleem. Nederland moet voorop lopen deze vaak vergeten groep een gezicht te geven.”

Wij komen op voor vrijdenkers

We geven voorlichting, informatie en komen op voor hun rechten. Steun ons in ons werk. Doe een donatie of word lid!

Of..

Nog beter..

VRIJ OM NIET TE GELOVEN

Het Humanistisch Verbond komt op voor het recht te geloven wat je wilt. Dus ook voor het recht om níet te geloven. Voor religieuze mensen is vaak al goed georganiseerde steun. Voor niet-religieuze mensen ontbreekt die steun in grote delen van de wereld. Wij vragen voortdurend aandacht voor de positie van deze vaak vergeten, maar grote groep Nederlanders en wereldburgers.

Lees meer over ons programma Vrijheid van denken. 

Deel dit

Tags: #freedom of thought #vrijheid van denken

A list of posts

  • Nieuw vaderschap: meer dan kostwinner

  • Rapport rechtsstaat

  • Van conflict naar samenspraak

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.