Direct naar de inhoud
Word lid

Vrijheid en zelfbeschikking

Het Humanistisch verbond staat voor vrijheid en zelfbeschikking. Want alleen in vrijheid kun je zijn wie je wilt zijn. Je beslist zelf wie je liefhebt, wat je gelooft en hoe je je leven inricht. Wanneer die vrijheden in het geding zijn, laten wij van ons horen.

Onze thema's

75-jarig jubileum

In 2021 bestaat het Humanistisch Verbond 75 jaar. We zijn de enige organisatie in Nederland die opkomt voor een humane samenleving. Lees meer

Abortus is geen misdaad

In Nederland staat abortus in het Wetboek van Strafrecht. Officieel is het strafbaar. Wij vinden dat abortus geen misdaad is. Lees meer over onze inzet voor de vrije keuze.

Onze thema's

Baas in eigen buik

Als je als vrouw in Nederland abortus overweegt, word je bij je keuze vaak beïnvloed door gehamer op schuld, schaamte en taboe. Lees meer

Ecohumanisme

Overal zie je de gevolgen van de klimaatverandering. Wat helpt jou om optimistisch te blijven – en niet bij de pakken neer te zitten?

Vrij om te beslissen over je eigen leven

Vrijheid en zelfbeschikking zijn niet vanzelfsprekend. Kijk om je heen. Overal in de wereld wint het conservatieve gedachtegoed terrein. Zelfs in Nederland zijn er tekenen van sluipende uitholling van onze individuele vrijheden. Anti-abortusorganisaties vallen mensen op dagelijkse basis lastig bij abortusklinieken. LHBTIQ+ personen krijgen te maken met geweld. Het laat zien dat vrijheid en zelfbeschikking niet vanzelfsprekend zijn. En dat het Humanistisch Verbond harder nodig is dan ooit.

We zijn een levensbeschouwing met opgestroopte mouwen.

Wat we willen

We staan voor een samenleving waar iedereen zijn of haar leven naar eigen idee kan invullen. Waar minderheden niet alleen geaccepteerd worden, maar ook genormaliseerd. We willen de verdraagzaamheid bevorderen richting andersdenkenden. En we vragen iedereen om seksuele en reproductieve rechten te respecteren. We willen dat niemand zich gediscrimineerd voelt of buitengesloten, ongeacht geloof, genderidentiteit of seksuele oriëntatie.

Wat is zelfbeschikking? 

Zelfbeschikking geeft je het recht eigen keuzes te maken over je leven. Dat kan gaan over opleiding, werk, partnerkeuze of religie, maar ook over je eigen lichaam. Zo vallen ook abortus en euthanasie onder het zelfbeschikkingsrecht.

Waarom bemoeit het Humanistisch Verbond zich met vrijheid en zelfbeschikking?

Het Humanistisch Verbond staat voor vrijheid. Vrijheid van godsdienst, vrijheid om zelf keuzes te maken in relaties, in onderwijs, persoonlijke ontwikkeling, seksualiteit en uiteindelijk ook in hoe we willen sterven. Deze rechten zijn pas na lange strijd verkregen, waarbij het Humanistisch Verbond vaak voor de troepen uitliep. Lees hier meer over op onze successenpagina. Wanneer onze vrijheden gevaar lopen, lopen wij net iets harder.

Dit kun jij doen

Het Humanistisch Verbond zet maatschappelijke thema’s op de (politieke) agenda, wil mensen inspireren en komt in actie wanneer dat nodig is.

Ga het Gendergesprek aan
Bestel de Voor Hierna Box
Kom naar de verdiepingsdag Goed leven, goede dood
Teken ons Burgerinitiatief: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht! 
Schrijf je in voor de cursus: Vrijdenken en nu?
Bestel het Vrijdenkspel
Blijf op de hoogte
Kom naar onze activiteiten
Word lid
Zet je in als vrijwilliger

Kom op voor een vrije samenleving

want alleen in vrijheid kunnen we samen leven.

Deel dit