In 22 landen is ‘afvalligheid’ verboden. In 13 – vooral streng-islamitische landen – riskeren ongelovigen zelfs de doodstraf, blijkt uit Freedom of Thought Report 2017 van internationale humanistenkoepel IHEU. Een groep vrijdenkers en het Humanistisch Verbond toog 7 december naar Den Haag. Daar boden we het Freedom of Thought Report aan bij mensenrechtenambassadeur Kees van Baar en lichtten we dit rapport toe aan de Vaste Kamercommissie Buitenlandse zaken.

Een rapport schrijven over discriminatie van ongelovigen is één ding. Discriminatie en onderdrukking van humanisten en vrijdenkers wereldwijd tussen de oren van beleidsmakers en politici krijgen, is een tweede. Dat lukte goed, zowel bij de mensenrechtenambassadeur Van Baar (zie foto onder) als bij de Kamerleden. Verheugelijk feit: alle grotere partijen waren vertegenwoordigd (VVD, D66, PvdA, ChristenUnie, CDA, SP, GroenLinks en PVV) in de Vaste Kamercommissie.

Kees van  Baar en Boris van der Ham

Bedreigd

Na een warm ontvangst vertellen vrijdenkers Ali (Syrië), Morid (Afghanistan), Saikat (Bangladesh) en Keyvan (Iran) hun indringende persoonlijk verhalen. Het maakt grote indruk op Kamerleden en de mensenrechtenambassadeur. Rein Zunderdorp (IHEU) en voorzitter Boris van der Ham benadrukken het belang van het rapport en roepen op de kennis eruit en het netwerk van het Humanistisch Verbond en IHEU te gebruiken bij het mensenrechtenbeleid.

Van der Ham:”Wij kennen veel mensen die bedreigd worden. We kunnen helpen een beter beeld te krijgen van schendingen tegen ongelovigen. Deze informatie kan door ambassades nog beter gebruikt worden om rechten van ongelovigen te beschermen.”

                                                                                                                                                                       

Regeerakkoord

Daarnaast valt het Humanistisch Verbond op dat in het regeerakkoord wél christenen en LGBTI genoemd zijn als groepen die bescherming tegen discriminatie verdienen, maar geen atheïsten, humanisten en ongelovigen.

Boris van der Ham:"Meer dan 1 miljard mensen is niet aangesloten bij een een religieuze gemeenschap. Daaronder zijn atheïsten, humanisten en vrijdenkers. Maar ook vallen mensen eronder die misschien wel religieus zijn, maar niet zijn aangesloten bij een georganiseerde religie. Ook deze 'niet-aangeslotenen' worden in veel landen gediscrimineerd. Dat moet stoppen."                                                            

Steun de actie

Vorige week is de actie What’s My Crime? gestart om bedreigde humanisten, atheïsten en agnosten wereldwijd te helpen. Dat levert vele positieve reacties en vele donaties op. Heel veel dank voor je steun. Steunen kan nog steeds op whatsmycrime.nu

Foto bovenaan: Ayman Ghoujal