Direct naar de inhoud
Word lid
Water uit karaf gegoten in bekers

Hoe sluit je dit lastige coronajaar af?

Type content: Nieuws Categorieën: Goed leven Gepubliceerd op:

Corona gooide ons leven overhoop. Hoe sluit je dit jaar vol verdriet en onzekerheid gepast af? Een ritueel kan helpen. Er is er altijd wel eentje dat bij je past.

Dat zagen we niet aankomen toen we 2020 inluidden: een jaar van kwetsbaarheid, verdriet en isolement. Hoe sluit je zo’n jaar af, terwijl we nog middenin een pandemie zitten en ons moeten verhouden tot fundamentele en schurende levensvragen?

Je zou een ritueel kunnen voltrekken. Rituelen zorgen voor verbinding en houvast. Ze bieden een podium voor emoties en markeren een overgang. Laat je inspireren door deze rituele checklist die bestaat uit vijf vragen.

Wat wil je uitdrukken?

Onderzoek je behoefte. Misschien zat je vanaf maart met je laptop aan de keukentafel. Je woning kreeg ineens een nieuwe betekenis: we brachten er meer tijd door en maakten anders gebruik van binnen- en buitenruimtes.

Bedank je huis. Elke kamer kun je opnieuw inwijden. Als het bij je past kun je daarvoor kruiden, wierook of kristallen gebruiken. Of de ramen openzetten voor een schone lei. Een stickertje op het raamkozijn of een krijthart op de deurpost volstaat ook, als het voor jou maar de gewenste lading heeft. Transformeer je werkplek opnieuw: claim die keukentafel terug! Berg (tijdelijk) je werkspullen op en plaats er bloemen, mandarijntjes of een mooie schaal.

Waarom wil je dit?

Stel jezelf de juiste vragen om vast te stellen: wil je iets loslaten of meenemen? Wil je iets vieren, achter je laten of juist een plaats geven? Zo kom je bij de betekenis. Misschien zijn er gebeurtenissen die je wilt vergeten of fijne momenten die je wilt belichten.

Ga naar het strand en maak aan de kustlijn een kunstwerk met elementen die je wilt laten verdwijnen. Woorden opschrijven kan natuurlijk ook. Wat deed pijn, wat voelde onrechtvaardig? Wacht tot de vloed het meeneemt. Of schrijf op een mooie ansichtkaart wat het afgelopen jaar voor jou waardevol was; wat gaf houvast, zin of richting aan je leven? Stuur de kaart naar jezelf.

Wie is belangrijk?

Bepaal zorgvuldig welke personen centraal staan: wie het eerste of het laatste woord heeft, iets opent of sluit, iets vast- of juist losmaakt. Wil je iets doen voor jezelf? Met huisgenoten? Met dierbaren die elders zijn? Met de beperkingen is de kans groot dat je naasten ver weg zijn. Dan kun je bijvoorbeeld een puzzel met die leuke groepsfoto doorsturen tot alle stukjes gelegd zijn, en laten eindigen bij degene die het op dit moment moeilijk heeft.

Wanneer?

Voltrek je het ritueel meteen of op een later moment? Wanneer begint het, wanneer is het klaar? Kies een gepast tijdstip om te openen en af te sluiten. Heb je daglicht nodig, of wil je juist van de schemering gebruikmaken? Het kan eenmalig zijn: bijvoorbeeld op oudejaarsavond. Vertel elkaar het verhaal van 2020: steek een kaarsje aan en praat over de tijd die achter je ligt. Ben je klaar, blaas dan de vlam uit. In het donker laat je je gedachten gaan over het afgelopen jaar. Wanneer je het licht weer aandoet, of misschien een nieuwe kaars aansteekt, kun je je wensen voor 2021 uitspreken.

Of start een herhaling op een vast moment in de laatste dagen vóór de jaarwisseling. Elke avond een rondje dankbaarheid, tot de kerstboom vol hangt met opgerolde briefjes.

Waarmee?

Werk je rituele vorm uit met symboliek, objecten of handelingen. Wees creatief en leg de lat niet te hoog: als je weet waar het om gaat, dient het juiste voorwerp zich meestal vanzelf aan. Kies vertrouwde vormen die dichtbij zijn; dat ene liedje dat de jaarwisseling kenmerkt, het vertrouwde tafelkleed, de vaste formules die je hebt voor maaltijden maar dan net anders. Spreek de zintuigen aan: zet thee, maak eten, draai muziek, zing mee, draag poëzie voor, brand kaarsen, snijd bloemen in een vaas. Richt een altaartje in met foto’s en dierbaarheden.

Het klinkt onbegrensd, en dat is het ook. De rituele mogelijkheden zijn eindeloos. Het gaat erom dat je kiest wat voor jou betekenisvol en effectief is. Als je bewust van al die mogelijkheden gebruikmaakt, kan je eigen ritueel je helpen om 2020 goed af te sluiten.

Vrouw met bril
Maaike Kluit
humanisticus en ritueelontwerper

Deel dit

Tags: #Corona #levenskunst #rituelen #Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.