We vragen om je hulp.

Op 28 april is Mubarak Bala gearresteerd. Hij is een prominente humanist in Nigeria en voorzitter van onze zusterorganisatie The Humanist Association Nigeria. Hij wordt beschuldigd van godslastering omdat hij zich op Facebook kritisch uitsprak over religie. Twee dagen later is hij overgeplaatst naar het noorden van Nigeria waar de sharia geldt en op godslastering de doodstraf staat. Zijn overplaatsing lijkt een bewuste keuze.

Bala moet zo spoedig mogelijk vrij worden gelaten. Het is geen misdaad om niet in een god te geloven, en Bala heeft het recht zijn mening te uiten. Zijn leven is in direct gevaar. Hij mag geen familie ontvangen, ook geen advocaat. Mogelijk wordt hij mishandeld.

Samen met andere humanistische organisaties wereldwijd en de koepelorganisatie Humanists International werken wij aan de vrijlating van Bala. Dat gebeurt voor en achter de schermen. De Nederlandse regering is door ons gealarmeerd. Op ons verzoek vraagt speciaal gezant voor religie en levensovertuiging Jos Douma aandacht voor de zaak bij collega’s en ambassadeurs. Na contact met Amnesty International hebben ook zij de zaak opgepakt.

We vragen ook jou om hulp. We vragen jou en alle andere leden van het Humanistisch Verbond om in actie te komen.

Wat kun jij doen?

Stuur een e-mail aan de president van Nigeria

amnestymubarak

Zet druk op president Muhammadu Buhari van Nigeria. Deel je zorgen en roep op tot onmiddellijke vrijlating.
Doe mee aan de e-mailactie van Amnesty

>>JA, IK MAIL DE PRESIDENT!

Vraag aandacht via social media

FreeMubarakBala-Social

Twitter een foto van jezelf met de hashtag #FreeMubarakBala. Tag de accounts: @Humanverbond @PoliceNG (Politie Nigeria) en de Nigeriaanse president Buhari @MBuhari. Delen op Facebook of Instagram is ook zeer welkom. Vergeet ons niet te taggen!

Lees meer over de situatie van Mubarak Bala

Er is een speciale website over de situatie van Mubarak Bala gelanceerd: mubarakbala.org. Humanists International houdt op hun website alle updates bij. The Guardian schreef over zijn zaak. Wanneer volgen Nederlandse media?

Marieke Keyzer

Marieke Keyzer

Campagnemedewerker en redacteur

Marieke Keyzer (zij/haar) is politiek historicus en werkt sinds 2019 aan campagnes bij het Humanistisch Verbond. Hiervoor werkte ze o.a. …
Profiel-pagina