De speciale VN-rapporteur voor de vrijheid van religie, Ahmed Shaheed, bezocht op dinsdag 2 april het Humanistisch Verbond. Shadeed sprak geanimeerd met voorzitter Boris van der Ham, medewerkers van het Humanistisch Verbond en vrijdenkers die actief zijn voor het Humanistisch Verbond.

Het bezoek lag voor de hand. Het Humanistisch Verbond is in Nederland immers de enige organisatie die opkomt voor niet-religieuze mensen en vrijdenkers. Zij worden in vele landen vervolgd, gediscrimineerd en uitgesloten. Wij vragen voortdurend aandacht voor hun positie in Nederland en wereldwijd.

Sociale druk

Ook nu deden we dat. In het bijzonder spraken we over de penibele situatie van mensen die in Nederland afscheid nemen van de religie van hun ouders.  Nieuwe Vrijdenkers-voorzitter Fatima el Mourabit vertelde daarover. Sociale druk vanuit de gemeenschap, maar ook gebrek aan aandacht op scholen voor vrijheid van denken zitten maken van eigen keuzes vaak in de weg.

Het was ook een mooie kans om aandacht te vragen voor de situatie van vrijdenkers, humanisten, atheïsten en agnosten wereldwijd. En dan vooral voor de vele vrijdenkers op de vlucht  omdat ze hun leven in hun moederland niet zeker zijn.

Voorzitter Boris van der Ham overhandigde zijn boek over nieuwe vrijdenkers.
Shadeed nam dat in ontvangst me de woorden. “De mensen die het meest in gevaar zijn, zijn de atheïsten. Ik ben zeer betrokken bij het lot van deze mensen”.

Morid Aziz in gesprek met de VN-rapporteur Shadeed
Morid Aziz in gesprek met de VN-rapporteur Shadeed

De vrijheid van denken

Het Humanistisch Verbond komt op voor het recht te geloven wat je wilt. Dus ook voor het recht om níet te geloven. Voor religieuze mensen is vaak al goed georganiseerde steun.  Voor niet-religieuze mensen ontbreekt die steun in grote delen van de wereld. Wij vragen voortdurend aandacht voor de positie van deze vaak vergeten, maar grote groep Nederlanders en wereldburgers.

Lees meer in onze dossier over de Vrijheid van denken. En wat wij doen voor vrijdenkers in binnen- en buitenland.

 

 

Ody Neisingh

Ody Neisingh

Ody Neisingh is programmamanager bij het Humanistisch Verbond voor onze programma Vrijheid van denken
Profiel-pagina