De afgelopen maanden waren een zoektocht in mijn leven. Ik zag grote zeeën en stromen mensen. Prikkeldraad, modder, maar ook soldaten hielden hen niet tegen om een land van ontkenning te verlaten, op zoek naar een plek van rust en érkenning. Wie ben ik als mens, waar kan ik mens zijn?
Naar Kos vliegen was voor mij geen optie. Ik ging te rade bij mezelf, op zoek naar waar mijn krachten zaten, mijn mogelijkheden om van betekenis te zijn. Want dat was geen vraag. In mij brandt een vuur van weten: ik heb hier iets te doen. Realistisch als ik ben weet ik dat de wereldproblematiek te groot is, maar zorg voor mijn omgeving, daar zit ruimte, daar zitten mijn mogelijkheden. Wat zou ik kunnen doen als ze naar Delft zouden komen?
Ik ontdekte dat dat de eerste vluchtelingen er al waren! De gelukkigen die na hun verblijf in AZC’s woonruimte hadden gekregen. Was ik dan zo naïef geweest, verblind door beelden op tv?
In Delft is vluchtelingenwerk uitbesteed aan een gemeentelijke organisatie met een paar fte en een groepje vrijwilligers. Mensen met enorme goodwill, maar de stroom vluchtelingen komt als een golf op hen af. ‘Delft’ begeleid zes maanden bij maatschappelijke inburgering zodat de vluchteling kan landen in de Nederlandse bureaucratie. En dan? Dan is er niets. “Geef mij een loket waar ik ze naar mag doorverwijzen, zodat ze andere Delftenaren leren kennen en ze de taal kunnen oefenen,” vroeg de coördinator mij. Help ons met sociale inburgering.
Een maand later staat er een buddynetwerkorganisatie met nu al 60 vrijwilligers. Van mens tot mens begeleiden. Luisteren, aandacht, meekijken. Delft wordt hopelijk een plek van rust. Onze aandacht geeft hopelijk erkenning: jij bent mens.
Ria Pool Meeuwsen
Ria Pool Meeuwsen is actief in het project Delftse Buur. Ze is daarnaast humanistisch relatievierder en eigenaar van La Scuola
Ver weg / Dichtbij
Hoe grijpt de wereldproblematiek, ver weg en dichtbij, in op uw leven? Hoe zet je gevoelens van onmacht en woede om in actie. Is er een grens aan betrokkenheid? Met wie en hoe gaat je in debat? Hoe kun je wereldburger zijn als je uitgaat van universele mensenrechten. We zijn zeer benieuwd naar verhalen van leden en niet-leden over dit thema. Stuur uw ervaringen op in een persoonlijk verhaal of blog van maximaal 300 woorden naar [email protected]
Tags: #Asielzoekers en vluchtelingen #Autonomie #beeldvorming #Zingeving
A list of posts
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.