Verslag

Wat doen wij zoal tijdens deze vakantieperiode en wat valt ons op?:

  • Sommigen zijn graag thuis, sommigen gaan graag op pad.
  • Nederland is mooi, er zijn hoopvolle stadjes met aandacht voor duurzaamheid, zoals Zutphen.
  • Ook ziet men dat er toch nog steeds veel gevlogen wordt naar vakantiebestemmingen, men lijkt daarin geen last te hebben van vliegschaamte.
  • Duurzaam kamperen kan ook. Opvallend: een nylon tent gaat veel minder lang mee dan een katoenen. Een bijzondere camping in Frankrijk is https://www.ecolonie.eu/nl
  • Vroeger bestonden ook de “landgoedkampen” van de ANWB, waarbij je goedkoop kon kamperen in ruil voor een handje hulp op een landgoed.

Biologische bloemen:

Wim heeft onderzoek gedaan naar de biologische bloemen verkooppunten in Gees en Oosterhesselen. Hij had 2 prachtige bossen meegenomen om ons te laten zien.

Het ging hierbij om:

https://www.misstuinboon.nl/

Blije bloem Geserweg 3, 7861 BL Oosterhesselen (nog zonder website)

Miss Tuinboom heeft ook zelfpluk mogelijkheden.

De Blije Bloem heeft het “SKAL” keurmerk wat inhoudt dat ook zaden en kiemplantjes biologisch zijn. Tevens is het een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek geeft.

Andere mogelijke verkooppunten voor bio-bloemen zijn:

Wat bespraken we nog verder:

Uitzending van Zomergasten met Bibi Dumon Tak gemist? Start met kijken op NPO Start in dit kader een mooie quote: “je moet niet straffen, je moet het gesprek aangaan.”

Artikel uit de Groene Amsterdammer: https://www.groene.nl/artikel/graanakkers-als-cultuursteppe over dat vogels baat hebben bij gemengde bedrijven.

“De wereld draait om poen”, geef je wat je over hebt?

Blue zones: https://cmostamm.nl/9-kenmerken-blue-zones/

Eiwit-consumptie vs groenten: kan je volledig plant-based eten? (Tijdens het volgende HV Cafe zal Melanie hierop terugkomen n.a.v. informatie die zij heeft ingewonnen hierover)

Aaltje Nieuw Nederlandsch Kookboek door O.A. Corver (een 19de eeuws boekje en ook nog in herdruk verkrijgbaar) https://www.bol.com/nl/nl/p/aaltje/9200000028232094/

Organisaties (die wederom genoemd zijn):

https://landvanons.nl/

https://herenboeren.nl/

https://metenweten.nl/