De helft van illegalen is onuitzetbaar en kan niet terug naar het land van herkomst. Toch is ‘drang en dwang’ de kern van het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Een nieuw perspectief is nodig. Op een symposium in Den Haag, georganiseerd door het Humanistisch Verbond wordt daar vandaag naar gezocht door verschillende belanghebbenden. Ook de HUMAN-documentaire ‘Verloren Levens’ wordt vertoond.

Door polarisatie in het debat over vreemdelingenbeleid is er weinig ruimte voor creatieve oplossingen en een constructieve dialoog tussen mensen die erbij betrokken zijn. Dat is de reden het ‘Symposium: onuitzetbaar een nieuw perspectief’ te houden vandaag.

Uniek, omdat  daar  voor het eerst beleidsmakers, werknemers van overheidsdiensten, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en politici over  de politieke kloof heen stappen en samen op zoek  gaan naar nieuwe perspectieven op onuitzetbaarheid.

Wie zijn onuitzetbaar?

De meeste mensen gaan ervan uit dat iemand die zonder verblijfspapieren wordt opgepakt het land verlaat. Dat is een misvatting. In Nederland verblijven naar schatting enkele tienduizenden onuitzetbaren; mensen die de Nederlandse overheid in toenemende mate met dwang en harde hand tot terugkeer probeert te bewegen, maar die desondanks niet kunnen worden uitgezet. 

Nieuwe kansen na val kabinet

Nu het kabinet gevallen is zij er kansen met frisse ideeën de  maatschappelijke problemen op te lossen. We hopen op een dergelijke houding om uit de impasse te komen van het gepolariseerde vreemdelingendebat. We roepen alle partijen, op om voor de volgende verkiezingen te komen met een goed en constructief voorstel voor vreemdelingenbeleid. De keus is straks aan de kiezer. 
Lees het opiniestuk dat Rein Zunderdorp schreef namens het Humanistisch Verbond.

Verloren Levens

HUMAN brengt de problematiek van onuitzetbaarheid in beeld door verschillende verhalen van mensenlevens van onuitzetbaren. We zien dat in de documentaire ‘Verloren Levens’ van Kees Vlaanderen. Lees het interview met Kees Vlaanderen op human.nl.

 

Film-en debatavonden in het land

 

HV afdelingen organiseren regelmatig film- en debatavonden over het vreemdelingenbeleid, zoals rond de Human-documentaires Surprising Europe en de Vreemdelingenrechter. ‘Verloren Levens’ leent zich goed voor een film-en debatavond over onuitzetbaarheid. We hopen dat afdelingen of individuele leden dergelijke avonden lokaal zullen organiseren rond deze film. Zo is Amnesty International geïnteresseerd in lokale samenwerking voor film-en-debat avonden rond vreemdelingendetentie en onuitzetbaren. In het webdossier Humaan vreemdelingenbeleid zijn meerdere filmtips te vinden. Zie het overzicht van documentaires in ons webdossier

Kijk Verloren Levens. maandag, 14 mei 2012 22:55 Nederland!

Op wereldhumanismedag 21 juni besteedt de Humanistische Alliantie ook aandacht aan onuitzetbaren. Kijk eens op www.onuitzetbareninbeeld.nl of www.alliantiedag2012.nl