Direct naar de inhoud
Word lid

Goed leven, goede dood

Hoe kijk je naar de dood? Vind op de verdiepingsdag jouw vorm in hoe om te gaan met het laatste stuk van jouw leven, of dat van een ander die je liefhebt.

Praten over de dood helpt bij het nadenken over wat je, vanuit dit perspectief, een goed leven vindt. Bij een goed leven hoort een goede dood. Wat is voor jou een goede dood? En wat betekent een goed leven voor jou? Op deze dag ga je op zoek naar jouw omgang met de dood.

Door de dood in de ogen te kijken krijg je ook scherper waar je blij van wordt. Waar je het allemaal voor doet. Je onderzoekt de gevoelens die de dood ongemakkelijk maken. En je oefent hoe je het gesprek over de dood aan kan gaan. Je leert jezelf kennen als het gaat om vragen met betrekking tot de dood en wat je wel en niet wilt. En hoe je het gesprek met een ander hierover voert.

Hoe ziet deze verdiepingsdag eruit?

We gebruiken de inzichten van verschillende filosofen, maar de belangrijkste bron van wijsheid ben jijzelf en de andere deelnemers.

Deel 1: Hoe kijk je naar de dood? Welke overtuigingen en emoties spelen hierin een rol? We gebruiken de ideeën van René Gude, Christa Anbeek en Irvin Yalom als springplank om meer inzicht te krijgen.

Deel 2: Hoe voer je het gesprek? Wat vind jij belangrijk om te bespreken als het gaat over jouw eindigheid of die van een ander? Hoe ga je dit gesprek aan? Leer belangrijke vaardigheden voor een gesprek waarin je praktische helderheid wilt krijgen en tegelijk om moet gaan met je eigen emoties en die van een ander.

Voor wie is deze verdiepingsdag?

Deze verdiepingsdag is er voor iedereen inzicht wil in wat een goede dood én een goed leven voor jou kan betekenen.

De dag heeft mij kracht en moed gegeven, waarvoor veel dank

Prijzen

Prijs (inclusief koffie/thee)
€ 70 standaard
€ 50 leden Humanistisch Verbond
€ 35 bij minimum inkomen en studenten
€ 25 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Meedoen?

Deze verdiepingsdag wordt aangeboden door heel Nederland. Onder andere in Rotterdam en Amsterdam. Meer plaatsen volgen.

Lijst van evenementen

 • Hoe kijk je naar de dood? Op deze verdiepingsdag ga je je eigen vorm vinden hoe om te gaan met het laatste stuk van je eigen leven, of dat van een ander. Lees meer.

  Categorie:
  rotterdam-rijnmond
  Locatie: De Heuvel, Rotterdam
 • Hoe kijk je naar de dood? Op deze verdiepingsavonden ga je je eigen vorm vinden hoe om te gaan met het laatste stuk van je eigen leven, of dat van een ander. Lees meer.

  Categorie:
  Amsterdam-Amstelland
  Locatie: Huis De Pinto, Amsterdam

Veelgestelde vragen

 • Biedt de verdiepingsdag wat ik zoek? Wat kan ik verwachten?

  Op de verdiepingsdag ga je op zoek naar jouw omgang met de dood, op wat een goede dood en een goed leven voor jou betekent. En hoe je het gesprek hierover kunt aangaan met een ander. In de reacties hierboven kun je lezen hoe deelnemers van eerdere edities deze verdiepingsdag hebben ervaren.

 • Komt het stervensproces en euthanasie aan de orde?

  Het stervensproces en euthanasie zijn geen onderdeel van het programma. Ze komen wellicht ter sprake maar voor echte begeleiding of discussie is geen ruimte. Mocht je daar behoefte aan hebben, dan verwijzen we je graag door:

  Ben je op zoek naar stervensbegeleiding of professionele begeleiding en steun tijdens je ziekte?
  Dan zou je in gesprek kunnen gaan met een geestelijk verzorger. Dat kan gewoon bij je thuis. Geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt. Zij bieden een luisterend oor, een troostend woord, rituelen en een goed gesprek. Bij hen is vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid verzekerd. Een geestelijk verzorger richt zich op iedereen die in moeilijke of belastende situaties terecht is gekomen. Dood, ziekte of beperking, relatievorming en overgangsmomenten, verlies of trauma. Afhankelijk van je situatie worden de kosten (deels) vergoed. Kijk hier voor meer informatie:
  wat doet een geestelijk verzorger
  waar vind ik een geestelijk verzorger

  Kijk voor voorlichting en informatie over euthanasie op nvve.nl. Bij NVVE kun je terecht met vragen over euthanasie, wetgeving en wilsverklaringen. Ook is er een steunpunt voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten. Van een goed gesprek tot intensieve persoonlijke ondersteuning.

 • Ik wil graag meedoen, maar de verdiepingsdag wordt (nog) niet aangeboden in mijn regio. Wat kan ik doen?

  Als je graag een editie in jouw regio zou willen, neem dan contact op met de afdeling in jouw regio. Bij voldoende animo kan de afdeling vragen om een cursus te organiseren.

 • Ik heb een andere vraag over de verdiepingsdag

Benieuwd naar het gehele cursusaanbod?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Vrij denken, samen leven

Het Humanistisch Verbond is een onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk.

Nog geen lid? Sluit je dan vandaag nog aan bij de groeiende humanistische beweging en ontvang direct korting op onze cursussen en evenementen.

Ja, ik sluit me aan!

Deel deze pagina

Vrij om over je eigen dood te beslissen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.