Van Praagprijs
Met de Van Praagprijs eert het Humanistisch Verbond personen die in leven en werk vernieuwende ideeën en perspectieven laten zien die het humanisme voeden.
Voor het uitdragen van het humanisme in haar werk en haar aanhoudende en doortastende inzet voor een meer menswaardige en rechtvaardige samenleving krijgt Hedy d’Ancona de Van Praagprijs 2021. Deze oeuvreprijs reikt het Humanistisch Verbond elke twee jaar uit aan iemand die de samenleving op ‘onorthodoxe en vernieuwende wijze’ medemenselijker maakt.
D’Ancona ontving de prijs tijdens Mag Het Licht Aan, op zondag 19 september in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam (ook online te volgen).
Jury Van Praagprijs 2021
Elke twee jaar reikt het Humanistisch Verbond de Van Praagprijs uit. Wij kiezen de kandidaat niet zelf, maar stellen daarvoor een onafhankelijke jury aan. Voor de editie 2021 zijn dat Andrée van Es, Bahram Sadeghi, Halleh Ghorashi, Andrew Makkinga, Willemien van Aalst en Marjan Slob. Hun opdracht? Vindt een voorbeeldfiguur die met zijn of haar oeuvre de wereld wat beter, mooier en vooral medemenselijker maakt. Graag stellen we ze aan je voor.
Criteria voor de Van Praagprijs
De onafhankelijke Van Praagprijs-jury heeft de opdracht gekregen te zoeken naar een kandidaat die de wereld wat beter, mooier en medemenselijker maakt. De winnaar kan werkzaam zijn in de wereld van kunst en cultuur, literatuur, wetenschap en politiek. De belangrijkste criteria zijn:
- Dat diegene een inspirerend persoon is, die zich in leven en werk inzet voor een humane samenleving, waarin vrijheid, zelfbeschikking, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, weerbaarheid en Bildung de belangrijkste waarden zijn.
- Dat de winnaar op onorthodoxe en vernieuwende wijze vormgeeft aan deze waarden en een voorbeeldfiguur is voor een humanistische levenshouding en maatschappijvisie. De winnaar zet mensen aan tot kritisch denken en bewust handelen en draagt daardoor bij aan het humaniseren van de samenleving.
Vorige winnaars van de Van Praagprijs
Adelheid Roosen
Niemand neemt het woord liefde zo onverschrokken in de mond als zij. Actrice en regisseur Adelheid Roosen is een onvermoeibare voorvechter voor medemenselijkheid die taboes niet schuwt. Daarom ontving ze op 21 juni de Van Praagprijs uit handen van voorzitter Boris van der Ham en Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de Van Praagprijs-jury.
Uitreiking op Mag het Licht Aan
De uitreiking van de Van Praagprijs 2021 vindt plaats op 19 september tijdens Mag Het Licht Aan in Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. Meer informatie en aanmelden? Kijk op de site van Mag Het Licht Aan.
Achtergrond Van Praagprijs: vragen en antwoorden
-
Wie was Jaap van Praag?
Jaap van Praag was één van de oprichters van het Humanistisch Verbond in 1946 en voorzitter van kort na de oprichting tot 1969. De prijs werd ingesteld bij zijn afscheid als voorzitter van het Humanistisch Verbond. Lees meer
-
Wat is het doel van de Van Praagprijs?
Met deze oeuvreprijs wil het Humanistisch Verbond een persoon eren die in leven en werk waarden uitdraagt die humanisten belangrijk vinden. Daarnaast is het belangrijk dat de winnaar zich inzet voor een menswaardige en rechtvaardige samenleving. Het Humanistisch Verbond wil de winnaars feestelijk in het zonnetje zetten, hen de kans geven meer van zichzelf te laten zien tijdens het Mag Het Licht Aan en diegene gelegenheid geven een inspiratie- of aanmoedigingsprijs uit te reiken.
-
Wat zijn de criteria om gekozen te worden als winnaar van de Van Praagprijs?
Voor de Van Praagprijs komen personen in aanmerking die zich laten inspireren door humanistische waarden, en dat in hun werk uitdragen of die zich inzetten voor een menswaardige en rechtvaardige samenleving. Personen die onorthodoxe zienswijzen en vernieuwende ideeën en perspectieven laten zien waaraan die waarden ten grondslag liggen.
De kandidaten voor de Van Praagprijs kunnen afkomstig zijn uit verschillende domeinen binnen de samenleving: kunst en cultuur, literatuur, wetenschap, politiek, media, sport en onderwijs.
-
Wat is de prijs?
Beeldend kunstenaar Sigurdur Gudmundsson (1942, Reykjavik, IJsland) heeft speciaal voor de Van Praagprijs een beeld ontworpen, waarbij hij zich heeft laten inspireren door waarden als rechtvaardigheid, vrijheid, verantwoordelijkheid, gelijk- (waardig)heid, creativiteit en dialoog. Gudmundsson maakte het beeld omdat hij een ‘zwak heeft voor humanisten’. Het bestaat uit verschillende hoofden die organisch groeien uit een boomstronk. De mensen zijn op de wereld gericht, met elkaar verbonden en komen voort uit de natuur. De verschillende groottes van de hoofden drukken de verschillende fasen van groei uit.
-
Wie wonnen de Van Praagprijs voor 2013?
Amnesty International, Anton Constandse, Simon Carmiggelt, Annie Romein-Verschoor, Geert van Oorschot, Piet Spigt, Hein Roethof, Hella Haasse, P. Muntendam, Pierre Janssen, Otto von der Gablentz, Max van der Stoel, V.E. Wibaut Guilonard en W.L. Brugsma, Fernando Savater, Abdullah Ahmed an Na’im, Adriaan van der Staay, Kees Schuyt, Heddy Honigmann, Johan Simons, Karin Spaink, Pieter Winsemius en Henk Oosterling.
2013 Henk Oosterling
2011 Pieter Winsemius
2009 Publiciste en schrijver Karin Spaink
2007 Theaterregisseur Johan Simons
2006 film- en documentairemaakster Heddy Honigmann (extra editie van de Dr.J.P. van Praag-prijs vanwege het zestigjarig jubileum van het Humanistisch Verbond)
2005 Wetenschapper en journalist Kees Schuyt
2002 Voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en Socrates-hoogleraar Adriaan van der Staay
1999 moslim-humanist, mensenrechtengeleerde en mensenrechtenactivist Abdullahi Ahmed an-Na’im
1997 Filosoof en schrijver Fernando Savater
1995 Publiciste en activiste Tineke Wibaut Guilonard en journalist Willem Leonard Brugsma
1993 Oud-minister en voorvechter van de mensenrechten Max van der Stoel
1991 Oud-ambassadeur Otto von der Gablentz
1989 Kunstkenner en museumdirecteur Pierre Janssen
1987 Arts, politicus en grondlegger van de sociale geneeskunde Piet(er) Muntendam
1985 Schrijfster Hella Haasse
1983 Tweede-Kamerlid Hein Roethof
1981 Publicist en oud-hoofdbestuurslid van het Humanistisch Verbond Piet Spigt
1979 Uitgever en schrijver Geert van Oorschot
1977 Schrijfster Annie Romein-Verschoor
1975 Schrijver Simon Carmiggelt
1973 Schrijver, journalist en vrijdenker Anton Constandse
1971 Mensenrechtenorganisatie Amnesty International
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.